Bart Staes trekt Europese lijst van Groen!

Europees parlementslid Bart Staes trek de Europese lijst van Groen! bij de Europese verkiezingen in 2009. Dat heeft Groen! zaterdagavond beslist op haar Horizoncongres in Blankenberge. Senator en voormalig partijvoorzitster Vera Dua duwt de lijst en Groen!-ondervoorzitter Wouter Van Besien is eerste opvolger.
De 50-jarige Staes trok ook al in 2004 de Europese lijst van de Vlaamse groenen.

Een grote verrassing is het lijsttrekkerschap van Staes niet. Hij zetelt al sinds 1999 in het Europees Parlement, oorspronkelijk als lid van de Volksunie. Na een korte periode bij Spirit kwam hij in 2002 uit bij de Vlaamse groenen.

In 2004 slaagde hij erin voor Groen! een Europese zetel te behouden. Staes heeft in die periode in het Europees parlement een reputatie opgebouwd als dossiervreter.

Staes zelf verklaarde eerder deze week al dat hij voor het behoud van de Europese Groen!-zetel zal knokken en dat hij graag 8 procent zou halen.

De tweede plaats op de Europese lijst is weggelegd voor de 27-jarige Joke Van de Putte uit Aalst. Zij stond in 2007 op de zesde plaats op de groene Senaatslijst en is al op Europees vlak actief bij de Federatie van Jonge Europese Groenen.

Voor de lijstduwersplaats kiest Groen! voor huidig senator en voormalig Groen!-voorzitster Vera Dua. Op de eerste opvolgersplaats staat Groen!-ondervoorzitter Wouter Van Besien en tweede opvolger is Eva Lauwers, voorzitter van Jong Groen! Brussel.

'Change'

Bart Staes benadrukte dat Groen! bij uitstek pro-Europees is, maar dat de partij kritisch moet blijven. Hij verwijst naar de levensgrote uitdagingen en crisissen: de klimaatverandering, de voedselcrisis en de financiële crisis. Die crisissen hoeven geen doemscenario te volgen, op voorwaarde dat Europa kiest voor 'Change', voor 'Verandering'. 'We staan voor echt dringende en fundamentele keuzes op allerlei vlak', aldus Staes.

Wat de klimaatcrisis betreft, moet het volgens Staes de komende vier tot tien jaar tot een 'fundamentele koerswijziging' komen. Komt die koerswijziging er niet dan is het volgens Staes 'niet realistisch om te denken dat onze kinderen en kleinkinderen een leven zonder catastrofes kunnen leiden'.
br> New Deal

Staes pleit voor een groene 'New Deal', een combinatie van sociale en ecologische rechtvaardigheid. Zo moet er dringend meer geïnvesteerd worden in hernieuwbare energie. Europa speelt daarbij een cruciale rol. 'Er moet een miljarden kostende reconversie- en investeringsplan voor duurzame energie komen', zei Staes. Hij pleit ook voor de oprichting van een Europees agentschap voor duurzame energie.

Om dat Europese groene plan te betalen, ziet Staes mogelijkheden in de Europese aanpak van fiscale fraude en belastingparadijzen. Zo wordt de fiscale fraude in Europa geschat op 250 miljard euro. 'Stel dat we daar maar één vierde van recupereren dan beschikken we ineens over 60 miljard euro om een echt groen en vernieuwend beleid uit te tekenen en te financieren', stelt Staes.

Groen! organiseert dit weekend in Blankenberge haar Horizoncongres. Op het congres wil Groen! zichzelf in de aanloop naar de verkiezingen van 2009 bevestigen als ideëenpartij. Zaterdag discussieerde de partij over de thema’s ’zorg en kwaliteit van leven’ en over ’ecosteden en burgerschap’. Er waren onder meer levendige discussies over het idee van de onthaaste schooldag en rond het voorstel voor een basisinkomen.

Dat laatste voorstel haalde het maar nipt. De partij besliste ook een apart congres over onderwijs te organiseren. Zondag discussieert de partij nog over het thema ’ecologische economie’. Het congres wordt zondag afgesloten door partijvoorzitster Mieke Vogels.
Bron: belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen