Groen! verontrust over formatie

'Het crisismanagement is voorbij. Nu komt het erop aan om de progressieve krachten te versterken en de partij open te breken' Dat heeft Groen!-voorzitster Vera Dua zondag gezegd aan het einde van het Zomerweekend van de partij in Nieuwpoort. Ze toonde zich wel verontrust over de huidige politieke impasse.
Dua was blij dat Groen! haar plaats in het politieke landschap heeft herwonnen en dat de partij sinds 10 juni opnieuw federale verkozenen heeft. Na het crisismanagement komt het er nu op aan om met zelfvertrouwen aan het groene project te werken, luidde het.

Tijdens het Zomerweekend werden de krachtlijnen voor de toekomst opgesteld. Die worden nu op papier gezet met het oog op het congres van 10 november, waarna een nieuwe partijvoorzitter deze in de praktijk kan omzetten, aldus nog Dua. Progressief Vlaanderen is sinds 10 juni in de verdrukking. Het komt er volgens haar daarom op aan om de progressieve krachten te versterken, waarbij ook de sp.a eens in eigen hart moet kijken, meende Dua.

Groen! wil alvast de partij openbreken en werk maken van netwerken, bondgenootschappen met onder meer de jongeren, de bedrijven en de kunstwereld.

Wat de politieke actualiteit betreft, is het voor Dua verontrustend dat door het communautaire opbod de enorme uitdagingen waarvoor de samenleving staat, zoals het klimaat of de sociale uitsluiting, volledig ondergesneeuwd geraken.

Daarnaast worden de standpunten steeds extremer, niet enkel in de politiek, maar ook in media en steeds meer binnen de bevolking. Daardoor is er geen plaats meer voor dialoog. 'Het is daarom verfrissend dat wij als groenen het nog wel goed vinden met Ecolo, ook als zijn er meningsverschillen tussen beide partijen', aldus nog Dua.
Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen