Trambestuurder krijgt maand rijverbod na dodelijk ongeval

De politierechtbank heeft een trambestuurder van De Lijn vrijdag een maand rijverbod en 1.100 euro boete opgelegd omdat hij eind 2006 een 62-jarige vrouw had aangereden vlakbij het Koningin Astridplein in Antwerpen. Het slachtoffer overleefde het ongeval niet. De trambestuurder wordt een gebrek aan voorzichtigheid verweten. De man gaat in beroep tegen de uitspraak.
Het ongeval gebeurde op 28 december 2006 op het kruispunt van de Van Wesenbekestraat met de Gemeentestraat. Het slachtoffer, dat in Antwerpen woonde, stak er omstreeks 7.30 uur over en werd gegrepen door een tram. Ze belandde onder het tramstel en overleed ter plaatse.

De bestuurder werd vervolgd voor het onopzettelijk veroorzaken van haar dood door een gebrek aan voorzorg of voorzichtigheid. Zijn advocate vond dat echter niet bewezen en pleitte de vrijspraak. Ze weet het ongeval onder meer aan de gevaarlijke verkeerssituatie aan het Koningin Astridplein. Zowel het slachtoffer als de tram hadden immers groen licht op het moment van de aanrijding en de vrouw had bovendien diep in gedachten verzonken het kruispunt overgestoken.

De rechtbank stelde dat de trambestuurder van de verkeerssituatie op de hoogte moest zijn, aangezien hij daar meermaals per dag langs rijdt. Hij wist dus dat zowel voetgangers als trambestuurders tegelijkertijd groen licht hadden. Het slachtoffer kon bovendien niets verweten worden, omdat de tram zich buiten haar gezichtsveld bevond toen ze overstak.

De verdediging had ook aangebracht dat de bestuurder haar niet gezien had, omdat er zich bij het afdraaien een dode hoek vormt. Ook de weerspiegeling van de neonverlichting in de ramen van de bestuurderscabine hadden volgens haar tot het ongeval bijgedragen.

De rechtbank oordeelde dat de zichtbaarheid van de bestuurder inderdaad beperkt was, toen hij het kruispunt opdraaide, maar dat was niet van die aard geweest dat hij de vrouw helemaal niet had kunnen zien. Ook de weerspiegeling in de ramen had geen noemenswaardige invloed op het zicht van de bestuurder.

De politierechter vond de feiten dan ook bewezen. De vriend van het slachtoffer had zich burgerlijke partij gesteld en kreeg een provisionele schadevergoeding van één euro toegekend.
Bron: belga
In het nieuws
Niet te missen