Foto: epa
migratie

Vijf Franse militairen aangehouden in onderzoek naar verdrinking 27 migranten op Kanaal

Tien personen, onder wie vijf militairen, zijn in Frankrijk aangehouden vanwege hun betrokkenheid bij de verdrinkingsdood van 27 migranten in het Kanaal.

Op 24 november 2021 kwamen 27 migranten om het leven toen hun bootje zonk op weg naar het Verenigd Koninkrijk. Nu zijn tien personen aangehouden voor hun betrokkenheid bij de ramp. Dat heeft een juridische bron bevestigd aan het Franse persagentschap AFP.

De betrokken personen, onder wie vijf militairen van de zeereddingsdienst Cross (Centre Régional Opérationnel de Surveillance et de Sauvetage maritimes) Gris Nez, worden binnenkort voorgeleid voor een onderzoeksrechter.

Vanop de boot zou een vijftiental keer om hulp gevraagd zijn aan de Franse autoriteiten, die niet te hulp te zijn geschoten. Noch de Fransen, noch de Britten hebben die nacht hulp geboden. Ze hebben de verantwoordelijkheid urenlang aan elkaar doorgespeeld, zo blijkt uit documenten van het onderzoek die door persagentschap AFP zijn geraadpleegd.

Tijdens eerdere hoorzittingen in het onderzoek hadden de agenten van Cross het gebrek aan middelen aangekaart, waardoor ze ‘prioriteiten moesten stellen’. Die avond behandelde Cross ‘honderden, zelfs duizenden oproepen’, zei een van hen.

Ook in het Verenigd Koninkrijk loopt een onderzoek. De Britse autoriteiten kondigden eind november aan dat zij een man hadden gearresteerd die ervan wordt verdacht lid te zijn van ‘de georganiseerde misdaadgroep die heeft samengespannen om de migranten in een bootje naar het Verenigd Koninkrijk te vervoeren’.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden