Shakespeare anno 2023. De beste series van het moment

Ziet u het bos door de bomen niet meer met alle nieuwe series? Onze mediaredacteurs selecteren voor u de beste reeksen die u momenteel kan zien via tv en streaming.

Queen Charlotte: a Bridgerton story

Bridgerton, dat was luchtigheid, een kleurrijke cast, uitzinnige kostuums en Jane Austen-intriges met een laag poedersuiker eroverheen. De prequel slaat een iets ernstigere toon aan en is simpelweg beter dan het origineel. Queen Charlotte, Agatha Danbury en Violet Bridgerton krijgen meer diepgang door verhaallijnen over hun jeugd. Een slimme soundtrack is de kers op deze gekostumeerde slagroomtaart.

Op Netflix

Lees de recensie

Silo

Alweer een dystopische fictiereeks? Ja, maar zo donker als pakweg The last of us of The handmaid’s tale wordt het niet. Tienduizend mensen leven op ­elkaar ­gepakt in een ondergrondse metalen ­constructie, de Silo. De kijker zit de personages dus dicht op de huid. Gelukkig blijken die sympathiek en welmenend, maar ze willen net als u te weten komen waarom ze gevangen zitten in een bizarre ondergrondse stad. Visueel indrukwekkend en overtuigend neergezet. Een dystopie volgens het boekje.

Op Apple TV+

Lees de recensie

Knokke off

Achter de façade van de villa­wijken in Knokke schuilen frustraties, intriges en misdaad. De VRT heeft duidelijk naar The OC en Big little lies gekeken voor deze rijkemensensoap. Maar het moet gezegd: het ziet er fantastisch uit en de acteerprestaties zinderen na. Welcome to Knokke-Le Zoute, bitch!

Op VRT Max

Lees de recensie

Dead ringers

Cultfilms die tv-series worden: het klinkt overbodig, maar toen was er Fargo en gingen we overstag. Dead ringers vond inspiratie bij de gelijknamige film van David Cronenberg uit 1988, maar verving Jeremy Irons door de ­immer verrukkelijke Rachel Weisz in de rol van een dubieuze tweeling. ‘Sardonisch en smakelijk gevat’, vond onze ­recensent.

Op Amazon Prime

Lees de recensie

Lees een interview met Rachel Weisz

The diplomat

The diplomat is geen nieuwe ­Borgen. Daarvoor is het te Amerikaans en te soapy. Maar de oneliners vliegen je wel om de oren. Debora Cahn (Homeland) leerde de stiel op de set van The west wing onder de vleugels van Aaron Sorkin. Keri Russell speelt op onnavolgbare wijze een Amerikaanse topdiplomate die gesommeerd wordt als ambassadrice in Londen. Blijkbaar is dat een uitbolfunctie, maar mevrouw Wyler wordt weinig rust gegund in Brexitland.

Op Netflix

Lees de recensie

A small light

Disney+ en National Geographic vertellen niet het verhaal van Anne Frank, maar dat van Miep Gies, de secretaresse die hen twee jaar hielp onderduiken voor de nazi’s. En hoe! Bel Powley (The diary of a teenage girl) houdt vast haar doorbraak over aan deze serie. Ze speelt Gies als jonge vrouw die uitgroeit van puberaal optimistisch tot een verzetsvrouw die koelbloedig improviseert. Door dat coming-of-age-aspect voelt A small light niet aan als een historisch drama, maar als een verhaal over twintigers in Amsterdam die het moeten zien te rooien onder de Duitse bezetting zonder de andere kant op te kijken.

Op Disney+

Lees de recensie

The kingdom: exodus

Vijf jaar nadat David Lynch terug was gekeerd naar Twin Peaks met een derde seizoen, kon ook Lars Von Trier niet achterblijven. En dus keerde hij een kwarteeuw na de eerste twee reeksen van The kingdom terug naar de setting van het Rigshospitalet in Kopenhagen, bij de locals kortweg bekend als Riget - het Rijk. Von Trier geniet opnieuw zichtbaar van het ontmaskeren van hypocrisie en het aankaarten van maatschappelijke ongemakken. Voor deze zieke ziekenhuisserie werd het woord ‘cult’ uitgevonden.

Alle seizoenen staan op Cinemember

Lees de recensie

Unstable

Op zoek naar hapklaar, lichtverteerbaar vertier voor het einde van de werkdag? Rob Lowe en zoon staan voor u klaar op Netflix. De sitcom-achtige serie gaat over de briljante, hyper­kinetische en niet van enig narcisme ­gespeende biotech-ondernemer Ellis Dragon (Rob Lowe) en zijn rustige, rationele zoon Jackson (John Owen Lowe). Ze zijn Tegenpolen met grote t. En u zult het zien, toch groeien ze naar elkaar toe. 90 procent van de grappen zie je van mijlenver aan­komen, maar toch is de serie best ­entertainend.

Op Netflix

Lees de recensie

Beef

Het begint als de zoveelste Amerikaanse komedie over twee ­mensen die elkaar het leven zuur maken: Danny ­(Steven Yeun) en Amy (Ali Wong) krijgen het met elkaar aan de stok in het verkeer en laten elkaar daarna niet meer gerust. Vergezochte wraakacties ruimen echter al snel plaats voor een haarscherp beeld van de frustraties die we liever achter een glimlach verbergen.

Op Netflix

Lees de recensie

The good mothers

Misdaadserie The good mothers vertelt het waargebeurde verzet van drie vrouwen tegen de Calabrese misdaad. De reeks toont op meeslepende wijze hoe verscheurend de keuze is om te breken met de ‘Ndrangheta, die aan elkaar hangt door familiebanden. Terecht bekroond op de Berlinale en bedolven onder superlatieven.

Op Disney+

Lees de recensie

Citadel

Met Citadel lanceert Amazon een ambitieuze, peperdure reeks die een waaier aan spin-offs moet voortbrengen die zich over de hele wereld afspelen. De spionagereeks staat stijf van de clichés, maar relativeert dat ook met enkele vette knipogen naar het genre. In het spoor van Bond en Bourne neemt deze rollercoaster je mee langs flitsende locaties, uiteraard geholpen door enkele dodelijke gadgets.

Op Amazon Prime

Lees de recensie

The English

Een Britse ‘lady’ in een western? En aan de zijde van een native American? Nee, The English neemt geen loopje met de geschiedenis. Rond 1890 ­kwamen ­Britten nog rechtstreeks van de boot op de prairie terecht, waar ze de ­lokale ­bevolking begroetten met geweld. Het is niet altijd duidelijk of de makers een boeiende geschiedenisles, dan wel een wraakepos wilden maken, maar mee­slepend is het wel. En het ziet er ook prachtig uit.

Op Disney+

Lees de recensie

Zonder afspraak

Welkom in de Gentse Sleep­straat, de place to be voor Turkse ­kappers, Turkse pizza en Turkse trouw­kledij. In die microkosmos speelt Ali Can Ünal een kapper die koppig droomt van een zangcarrière. Al rijmt dat plan niet helemaal met zijn verplichtingen als vader. Verfrissende comedyreeks die evenwel moeilijk kan kiezen tussen ­sitcom en dramedy.

Op VRT Max

Lees een interview met Ali Can Ünal

Lees de recensie

Shakespeare anno 2023. De beste series van het moment
Zonder afspraak. Foto: VRT Max

Wellmania

De Australische comedienne Celeste Barber, bekend van Instagram, neemt de wellness-industrie op de korrel in deze uitermate grappige reeks. Ze schuwt daarbij ook de zelfspot niet.

Op Netflix

Lees de recensie

Succession: seizoen 4

Had Shakespeare nog geleefd, hij was wellicht fan van het vierde seizoen van Succession. Want dit is King Lear anno 2023, zo oordeelde onze recensent, die in een zestiende-eeuwse bui was. Het vierde en laatste seizoen over de onuitstaanbare miljonairsfamilie Roy eindigt op een hoogtepunt.

Op Streamz

Lees de recensie

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden