Foto: Peter Malaise

Premier De Croo beleeft een lastige Ronde van Vlaanderen in Flandrien-weer

Vandaag was het aan de wielertoeristen om hun Ronde van Vlaanderen te rijden. Door de regen was het best zwaar fietsweer, maar echte Flandriens geven daar niet om. Voormalig basketspeler Tomas Van Den Spiegel reed mee net als Wouter Vandenhaute en eerste minister Alexander De Croo.

De regen was voorspeld, vooral in de namiddag was het in de heuvelzone van de Vlaamse Ardennen druilerig nat. Niet echt ideaal om 15.000 fietstoeristen hun We Ride Flanders laten beleven.

De wielertoeristen konden kiezen tussen 75, 144, 177 of 242 kilometer. Die laatste afstand vertrok in Brugge, de anderen mochten vanuit Oudenaarde de baan op. Door het minder mooie weer kozen heel wat wielertoeristen voor de kortste route.

65 procent van de deelnemers waren buitenlanders, er waren 64 verschillende nationaliteiten. Onder de buitenlanders: 3.000 Nederlanders, 2.000 Britten, 1.755 Fransen en 810 Italianen. Starten kon vanaf 7 uur ’s morgens.

Premier De Croo beleeft een lastige Ronde van Vlaanderen in Flandrien-weer
Foto: Peter Malaise

Voor de Koppenberg was er een omleiding uitgestippeld voor hen die befaamde bult liever niet wilden beklimmen, nogal wat mensen namen die. Enkelingen konden de lastige Koppenberg wel bedwingen op de fiets, maar voor de meerderheid zat er niets anders op om de gladde kasseien te voet naar boven te gaan. Geen schande als je weet dat Tadej Pogacar vrijdag tijdens de verkenning ook voet aan de grond moest zetten. En hij reed enkel met zijn ploegmaat Matteo Trentin naar boven die als eerste moest afstappen.

Bij de deelnemers zaten ook wat bekende namen: Tomas Van Den Spiegel, grote baas Wouter Vandenhaute, BOIC voorzitter Jean-Michel Saive, Belgian Cycling Federation voorzitter Tom Van Damme, Johan Museeuw en eerste minister Alexander De Croo.

‘Het was lastiger dan anders’, zei De Croo achteraf. ‘Echt Flandrien-weer, nat en koud. Je ervaart door op zaterdag te fietsen pas echt wat de renners en rensters op zondag meemaken. Als je hen aan het werk ziet, weet je waar het slecht ligt. Het is ongelooflijk om de blik in de buitenlandse deelnemers te zien als ze de kasseien zien. Zelf kon ik overal op zonder voet aan de grond te zetten, ook op de Paterberg. Daar had ik schrik van. De Koppenberg deden we niet omdat het daar veel te glad was.’

Helemaal ongelijk had De Croo niet. Door het gladde wegdek waren er her en der kleine valpartijen. Grote miserie bleef uit.

Aan de aankomst moest iedereen doorrijden om opstoppingen te vermijden. Wie een foto wou met de achtergrond die morgen het podium siert, kon dat op de Grote Markt. Men had enkel een paar oordopjes nodig om de veel te luide muziek te trotseren die over Oudenaarde schalde.

‘We zijn zeker tevreden’ zegt medeorganisator Gert Van Goolen. ‘Er waren niet minder no shows dan andere jaren. We zien wel dat mensen wisselden voor een kortere afstand. De 75 kilometer werd plots veel populairder.’

Premier De Croo beleeft een lastige Ronde van Vlaanderen in Flandrien-weer
Johan Museeuw vindt het prima. Foto: Peter Malaise

Volgens Van Goolen lag de Koppenberg er goed bij na de poetsbeurt van vrijdagavond. ‘We hebben lang getwijfeld om die te schrappen. Als je ziet dat Tadej Pogacar moet afstappen, dan weet je dat de gemiddelde wielertoerist ook zal moeten afstappen. Het moet verantwoord blijven. Opmerkelijk, weinigen kozen voor de alternatieve route om de Koppenberg te vermijden. Ze komen naar Vlaanderen voor de Koppenberg en ze willen die doen. We zagen dat er voldoende boven reden als het minder druk was. Ook op de Paterberg reden opvallend veel mensen naar boven. Iedereen is wel langer onderweg geweest. Om 17 uur was ongeveer de helft binnen. De gemiddelde snelheid lag lager.’

Premier De Croo beleeft een lastige Ronde van Vlaanderen in Flandrien-weer
Wouter Vandenhaute Foto: Peter Malaise

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden