Foto: Sebastian Steveniers

Vlaamse regering raakt het eens over Ventilus-hoogspanningslijn: dit is het tracé

De Vlaamse regering heeft een tracé voor de Ventilus-hoogspanningslijn vastgelegd. De elektriciteit van de windmolens komt aan land in Zeebrugge. In de buurt van Zedelgem, Torhout en Izegem gaat de hoogspanningslijn ondergronds.

De Vlaamse regering moest kiezen uit vijf tracés. Het basistracé heeft het, zoals verwacht, gehaald. Daarbij loopt de Ventilus-lijn voor een deel langs de E403-snelweg. De lijn gaat grotendeels bovengronds, maar rond Torhout ook een tiental kilometer onder de grond.

Meer dan 600 gebouwen worden getroffen en komen dus in aanmerking voor compensatie. Tachtig daarvan krijgen een nieuwe hoogspanningslijn voor de deur, bij de andere gaat het om hinder/straling die veroorzaakt wordt door een versterking van de bestaande lijnen.

De stralingsnormen in de buurt van hoogspanningslijnen worden nog verder uitgewerkt.

Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) komt er nu een einde aan de onzekerheid waarin ongeveer 1.300 gezinnen in West-Vlaanderen verkeren. ‘Niemand vindt deze beslissing leuk, maar mensen nog langer in onzekerheid laten zitten, was voor mij geen optie’, laat ze in een mededeling weten. ‘Er is intussen lang genoeg gestudeerd, het dossier moet nu voort. Voor de betrokken eigenaars vragen we een uitgebreide compensatieregeling aan de federale overheid. Ook voor getroffen bedrijven wordt in flankering voorzien.’

De minister benadrukt ook dat er geen nieuwe hoogspanningsverbinding boven een kinderopvang of school komt. ‘Een mogelijke variant op het tracé waarbij dat wél het geval was, werd niet gekozen.’

‘Niet supergelukkig, maar we moeten vooruit’

‘Ben ik supergelukkig? Uiteraard niet. Ik had liever gezien, net als de hele regering, dat we Ventilus volledig ondergronds zouden kunnen realiseren’, reageerde Hilde Crevits, CD&V-vicepremier en sterkhouder in Torhout. ‘Maar op dit ogenblik zeggen de experten dat dat niet kan. En als het niet kan, moet je consequent zijn.’

Voor de zomer komt het Ventilus-dossier waarschijnlijk terug bij de Vlaamse regering, wanneer een besluit rond de voorlopige vaststelling van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan moet worden goedgekeurd. Midden mei volgt een plenaire vergadering met alle adviesverleners, ook de gemeenten. Dit najaar volgt dan een openbaar onderzoek.

De Vlaamse regering was rond Ventilus in een soort koude oorlog beland. Vorig jaar kwam ze al tot het besluit dat bovengronds, met 8 tot 12 kilometer onder de grond als uitzondering, en in wisselstroom de enige oplossing is. Minister Demir hamerde erop dat de beslissing al genomen was. Maar CD&V, en dan vooral de CD&V-burgemeesters van de gemeenten waar Ventilus over zou lopen, bleef twijfel zaaien.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden