Foto: eg
Censuur

Wall Street Journal vraagt vrijlating opgepakte journalist

Evan Gershkovich spioneert niet voor de Verenigde Staten en moet onmiddellijk vrijgelaten worden. Dat zegt The Wall Street Journal na de arrestatie van zijn reporter door de Russische inlichtingendienst FSB.

The Wall Street Journal ontkent formeel de beschuldigingen van de FSB en vraagt de onmiddellijke vrijlating van onze betrouwbare en toegewijde reporter, Evan Gershkovich. We zijn solidair met Evan en zijn familie.’ De Amerikaanse krant reageert daarmee op zijn website op de arrestatie van Gershkovich in Rusland.

De Amerikaan werd opgepakt door de Federale Veiligheidsdienst van de Russische Federatie (FSB), de opvolger van de Russische inlichtingendienst KGB, nabij de Russische stad Jekaterinenburg.

Volgens de FSB probeerde Gershkovich ‘vertrouwelijke informatie over een van de activiteiten van het Russische militaire complex’ te bemachtigen en spioneert hij voor de VS. Gershkovich riskeert twintig jaar cel wegens spionage.

Gershkovich brengt verslag uit over Rusland, Oekraïne en andere landen uit de voormalige Sovjet-Unie voor The Wall Street Journal. Zijn laatste stuk voor de krant ging over de sputterende Russische economie.

Eerder werkt hij voor Agence France-Presse, The Moscow Times en The New York Times.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden