Foto: belga

Regering vindt tweede adem na slopende nacht van begrotingsgesprekken

Na een hele nacht onderhandelen over de begrotingscontrole zitten de topministers van de federale regering nog steeds bijeen. Verschillende bronnen geven aan dat een akkoord voor 14.00 uur, wanneer in de Kamer het vragenuurtje begint, niet uitgesloten is.

Na een donker moment op donderdagochtend lijken de topministers van de Vivaldi-regering een tweede adem gevonden te hebben. Ze zitten al sinds gisteren bijeen en de onderhandelingen liepen vannacht bijzonder moeizaam. Premier Alexander De Croo moest meermaals teruggrijpen naar bilaterale gesprekken omdat de consensus over de begrotingscontrole te veraf bleef. Maar nu lijkt er plots wel schot in de zaak te komen. Verschillende bronnen geven aan dat een akkoord voor 14.00 uur, wanneer in de Kamer het vragenuurtje begint, niet uitgesloten is.

Details over het nieuwe voorstel waarmee vanmorgen de gesprekken enigszins gedeblokkeerd raakten, blijven voorlopig uit. ‘Iedereen moet wat aanpassingen aanvaarden. Een akkoord maak je samen’, zegt een regeringsbron zalvend.

Zo zou er gesleuteld worden aan de pensioenaanpassing die premier De Croo voorstelde. Hij wilde een vierde verhoging van de minimumpensioenen schrappen, omdat die ook zonder verhoging uitkomen boven de 1.500 euro netto uit het regeerakkoord. De knauw wordt mogelijk wat kleiner, wat de PS, die mordicus tegen was, de kans moet geven om de ingreep als een eerbaar compromis voor te stellen.

‘Surrealistische Belgische mambo’

Donderdagmorgen leek een akkoord nog ver weg. Volgens een vicepremier was er te weinig vooruitgang geboekt. ‘Het is moeilijk in te schatten waar we nu staan, door die bilaterales’, liet een andere vicepremier optekenen. ‘Pas na die gesprekken zullen we weten waar we staan.’ Een derde aanwezige sprak van ‘een surrealistische Belgische mambo’. ‘Het gaat helemaal niet vooruit en toch blijft iedereen rond de tafel zitten.’

Een ander punt waarop het vastloopt, is – of blijft de globale inspanning die de regering moet leveren bij deze begrotingscontrole. De Croo wil dat er 0,3 procent van het bbp bespaard wordt, dat komt overeen met 1,8 miljard euro. Ook daarover is er hoegenaamd geen overeenstemming. Als hierover een akkoord komt, zal het met ‘veel kunst- en vliegwerk’ zijn, geeft een betrokkene aan. Lees: een pak (kleinere) maatregelen zoals het optrekken van de accijnzen op tabak of hogere inkomsten uit de minimumbelasting voor multinationals. De linkse regeringspartijen pleiten voor een beperking van het systeem van lagere sociale lasten bij een eerste aanwerving. Voor de MR ligt dat dossier, een van de verwezenlijkingen van de regering-Michel, zeer moeilijk.

De regeringskern heeft er al verschillende onderhandelingsrondes op zitten de laatste dagen. Woensdagmiddag om 12.30 uur kwamen ze opnieuw samen, maar toen er geen doorbraak kwam, werd woensdagavond om 20.30 uur een nieuwe onderhandelingsronde aangevat. En daar is voorlopig nog geen einde aan gekomen. Premier De Croo hoopt nog altijd voor de paasvakantie te kunnen landen. Als hij er met een plotse demarrage nog in zou slagen om dat voor 14.00 uur vanmiddag te doen, vermijdt hij een lastig vragenuurtje in het parlement.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden