Foto: belga

Ministers bereiken begrotingsakkoord en Amerikaanse journalist opgepakt in Rusland: dit is het nieuws van de dag

Met dit overzicht bent u als lezer snel mee met het belangrijkste nieuws van de dag.

1 Regering bereikt akkoord over begrotingscontrole

Na een marathonvergadering is de regering-De Croo erin geslaagd een akkoord te bereiken over de aanpassingen aan de begroting. ‘De discussies waren niet altijd gemakkelijk, maar we hebben een akkoord gevonden. In dit akkoord zitten enkele structurele hervormingen die onze samenleving weerbaarder maken, in afwachting van verdere hervormingsdiscussies na de paasvakantie’, zegt vicepremier Petra De Sutter (Groen).

2Inflatie blijft stijgen: winkelkar vullen fors duurder

Ministers bereiken begrotingsakkoord en Amerikaanse journalist opgepakt in Rusland: dit is het nieuws van de dag
Foto: Frank Bahnmuller

Het dagelijks leven is nu 6,67 procent duurder dan een jaar geleden. Het betekent dat de inflatie opnieuw is toegenomen, want in februari was het 6,62 procent. Maar vooral de voedingsuitgaven blijven pijlsnel stijgen. Op jaarbasis ging de voedingsinflatie naar 17,02 procent.

3Amerikaanse journalist opgepakt in Rusland op verdenking van spionage

De Amerikaanse journalist Evan Gershkovich is opgepakt door de Russische FSB nabij de Russische stad Jekaterinenburg. Volgens de FSB probeerde Gershkovich ‘vertrouwelijke informatie over een van de activiteiten van het Russische militaire complex’ te bemachtigen en spioneert hij voor de VS. Zijn werkgever, The Wall Street Journal, ontkent de aantijgingen en eist zijn vrijlating. Gershkovich riskeert twintig jaar cel wegens spionage.

4Man doodgeschoten in wagen op kruispunt

In de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe is woensdagavond een man om het leven gekomen bij een schietpartij op het kruispunt van de Tervurenlaan met de Woluwelaan. Dat meldt het Brusselse parket, dat een moordonderzoek heeft geopend. De dader kon ontkomen.

5Tiktok weet veel meer dan nodig

Ministers bereiken begrotingsakkoord en Amerikaanse journalist opgepakt in Rusland: dit is het nieuws van de dag
Foto: reuters

Videoapp Tiktok lijkt ontworpen om gebruikers zo veel mogelijk data te ontfutselen. Dat blijkt uit onderzoek van een Australische data-analist. ‘Minstens een keer per uur vraagt het script de locatie van gebruikers op, het heeft zeer vergaande toegang tot de kalender en het registreert actieve abonnementen op uw account, net als het serienummer van uw toestel en simkaart.’ Is Tiktok een Chinees spionage-instrument in uw broekzak?

6Will Tura neemt afscheid van podium

Ministers bereiken begrotingsakkoord en Amerikaanse journalist opgepakt in Rusland: dit is het nieuws van de dag
Foto: dba

Na ruim zestig jaar neemt Will Tura (82) afscheid van het touren. ‘Een moeilijke beslissing, maar de twijfels of ik me nog honderd procent zou kunnen uitleven op het podium, hebben me overtuigd’, zegt de zanger donderdag in Het Laatste Nieuws. Maar een volledig afscheid is het niet. Zo wil de keizer van het Vlaamse lied wel blijven componeren. ‘Niks moet nog, sommige dingen mogen nog. Dat is een fijn gevoel.’

7 Vast contract Engie: ruim 300 euro per jaar duurder, en nog meer als prijzen dalen

Marktleider Engie biedt vanaf april weer een energiecontract met een vaste prijs aan voor gezinnen. Maar de vraag naar dit type contract zou volgens Engie beperkt zijn: ‘Klanten wachten af’. Als de prijzen niet opnieuw stijgen, bent u met een vast contract duurder af.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden