Foto: Joke Couvreur

Laxe is nieuwste telg in X-familie

Marino Vaneenoo (41) en Gwenny Blanckaert (33) werden op donderdag 16 maart de trotse ouders van Laxe. Het koppel uit Staden had al acht meisjes en vier jongens, en breidt zijn gezin nu opnieuw uit met een zoontje. De pasgeborene kreeg, zoals alle vorige kinderen, een naam die bestaat uit de letters van het oudste kind Alex.

Het grote gezin woont in de Kleine Veldstraat in het centrum van Staden. Alex (15), Axel (14), Xela (13), Lexa (12), Xael (11), Xeal (10), Exla (7), Leax (6), Xale (4), Elax (3), Alxe (2) en Laex (1) kregen er met Laxe een broertje bij. Nummer dertien zag op donderdag 16 maart het levenslicht in het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper.

De laatste

Eind april vorig jaar verwelkomden Gwenny en Marino hun dochtertje Laex. Dat was toen de twaalfde telg van het gezin. ‘We dromen al van in het begin van twaalf kinderen’, zei moeder Gwenny eerder. ‘Dat is een heel bewuste keuze, we hebben die beslissing gemaakt voor we ons eerste kind hadden. Nu wordt het definitief ons laatste kind.’

Maar daar besliste de natuur anders over. ‘Het was een verrassing, maar Laxe is meer dan welkom’, reageren de kersverse ouders. Ook de vier broers en acht zussen zijn blij met de komst van de nieuwe spruit. ‘Ze zijn net als wij enorm content en dragen goed zorg voor hem. Er was nog plaats aan tafel bij ons thuis, en anders halen we wel een nieuwe’, zegt Gwenny.

Geen gekkenhuis

De kindernamen worden telkens gevormd met de letters a, e, l en x, vernoemd naar Alex, de stiefvader van Marino. Er zijn nog andere 11 lettercombinaties mogelijk – Xlae, Lxae, Lxea, Xlea, Exal, Elxa, Ealx, Eaxl, Aexl, Aelx en Axle – maar nummer 13 is wel degelijk de laatste, volgens het koppel.

Vader Marino werkt als arbeider in een nachtploeg en helpt zodra hij wakker is met het huishouden. Moeder Gwenny werkt deeltijds om genoeg tijd over te houden voor het grote gezin. ‘Mensen denken vaak dat het heel chaotisch moet zijn met zoveel kinderen in huis, maar dat valt zeer goed mee. We voeden ieder kind op dezelfde manier op, ze zijn allemaal vrij rustig en het is hier nooit een gekkenhuis. Af en toe krijgen we hulp van familie of kan er iemand bij een vriendje of vriendinnetje gaan slapen.’

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden