Kort

De nieuwsfeiten van de dag

Met dit overzicht bent u als lezer snel mee met het belangrijkste nieuws van de dag.

1 Twee fietsongevallen in 24 uur tijd aan de Zenne

Nadat dinsdagnamiddag al een vrouw met haar fiets in de Zenne was beland, is er woensdag weer een ongeval gebeurd aan de fietssnelweg F1 in Zemst. Een tienermeisje was aan het fietsen op het jaagpad nabij het knooppunt met de Weverstraat in Eppegem (Zemst), toen ze haar evenwicht verloor. Ze schoof van het talud naar beneden, maar kon zich nog net vastklampen aan de richel. Daardoor belandde ze alleen met haar onderbenen in het water. In januari kwam op hetzelfde fietspad nog een 25-jarige vrouw om na een val in de rivier, haar lichaam werd pas weken later teruggevonden.

2 Kamer stapt naar parket om extra pensioen terug te eisen

De Kamer geeft alle betrokken voorzitters en topambtenaren de kans om onterecht verkregen uittredingsvergoedingen vrijwillig terug te storten. Gebeurt dat niet, dan wordt een juridische procedure opgestart. De juridische dienst van de Kamer had eerder geadviseerd om de sommen niet terug te vorderen, om een dure juridische procedure met onzekere uitkomst te vermijden. Maar na een lange vergadering besloot het Bureau van de Kamer dat advies niet te volgen. Ze meldt zich ondertussen ook als benadeelde partij bij het parket.

3 Christophe Laporte wint Dwars door Vlaanderen

De nieuwsfeiten van de dag
Christophe Laporte. Foto: belga

Christophe Laporte (Jumbo-Visma) heeft na Gent-Wevelgem ook Dwars door Vlaanderen op zijn naam geschreven. Tiesj Benoot opende de debatten op de Kanarieberg, Laporte glipte mee in de groep en maakte het in de slotkilometers solo af. Vroege vluchter Lazcano werd knap tweede, Neilson Powless vervolledigde het podium.

4 Ralph Hamers moet vertrekken als topman Zwitserse grootbank UBS

De nieuwsfeiten van de dag
Ralph Hamers. Foto: reuters

De Nederlander Ralph Hamers is niet langer de topman bij de Zwitserse grootbank UBS. Zijn vertrek komt amper twee weken na de noodovername van Credit Suisse door UBS. De Nederlandse bankier zegt in een persbericht dat hij een stap opzij zet ‘in het belang van het nieuwe gecombineerde bedrijf en alle belanghebbenden, inclusief Zwitserland en haar financiële sector’. UBS zelf meldt dat het vertrek gezien moet worden ‘in het licht van de nieuwe prioriteiten van UBS als gevolg van de geplande overname van Credit Suisse’.

5 Adidas staakt strijd tegen logo van Black Lives Matter

Adidas kant zich niet langer tegen een patentaanvraag van Black Lives Matter voor een logo met drie strepen. Dat heeft het Duitse bedrijf zelf bekendgemaakt. Eerder had het sportmerk een bezwaar ingediend omdat er een ‘verwarrende gelijkenis’ zou zijn met het bekende Adidas-logo. Critici beschuldigden het bedrijf ervan procesziek te zijn en een beweging te viseren die geweld tegen minderheden bestrijdt.

6 Minister Van der Straeten laat ruimte voor nieuwe kleine kernreactoren

Innovatieve kernreactoren, zoals kleine modulaire reactoren (SMR), worden onder strenge voorwaarden toegestaan in de plannen van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen), die in de regering worden besproken. De liberalen en CD&V zien ook voor de oudste kernreactoren, Doel 1 en 2 of Tihange 1, nog een toekomst na 2025, wanneer die volgens de huidige wetgeving moeten sluiten. In de plannen van Van der Straeten is daar geen sprake van. Haar wetsontwerp is vooral bedoeld om de weg vrij te maken voor innovatie en investeringen in duurzame energie. Zij wil bijvoorbeeld SMR’s toestaan onder voorwaarden, zoals bijvoorbeeld de garantie dat ze geen hoogradioactief langlevend afval produceren, zoals eerder al in de regering is overeengekomen.

7 Kwart Vlamingen beweegt te weinig, helft te zwaar

Ruim een kwart van de volwassen Vlamingen haalt niet de gezondheidsaanbeveling om 150 minuten per week matig tot intensief te bewegen, zo blijkt uit de Preventiebarometer van Sciensano. Drie op de vier geven wel aan de intentie te hebben om daar iets aan te veranderen. Vooral tijdgebrek (67,8 procent) vormt een grote belemmering om die doelstelling te halen. De helft van de volwassen Vlaamse bevolking blijkt dan ook te zwaar: 34,3 procent heeft overgewicht en 16,4 procent heeft obesitas. Iets minder dan de helft (48,4 procent) eet dagelijks fruit, 67,6 procent eet dagelijks groenten. Ook drinkt 15,1 procent van de volwassen Vlamingen dagelijks gesuikerde frisdrank, 26,9 procent eet dagelijks zoete of zoute snacks.

8 Schouderblessure trekt streep door EK voor Nina Derwael

De nieuwsfeiten van de dag
Nina Derwael. Foto: belga

Geen EK turnen in het Turkse Antalya (11 tot 16 april) voor Nina Derwael. De olympische kampioene blesseerde zich een week geleden op training aan de schouder. Bij haar afsprong schoot haar bovenarm gedeeltelijk uit de kom (subluxatie). Derwael mag haar schouder nu niet belasten. ‘Ik focus me nu op de revalidatie met het oog op de hoofddoelen: het WK in Antwerpen dit najaar en de Olympische Spelen van Parijs’, meldt de turnster.

9 Paus Franciscus in ziekenhuis opgenomen voor geplande tests

Paus Franciscus is woensdag in Rome in het ziekenhuis opgenomen voor tests die al geruime tijd gepland waren. Dat heeft het Vaticaan laten weten. De kerkvorst ‘ligt sinds vanmiddag in het Gemelli-ziekenhuis voor eerder geplande tests’, verklaarde woordvoerder Matteo Bruni van het Vaticaan.

De 86-jarige Jorge Bergoglio, die half maart zijn tienjarig pontificaat vierde, nam in de voormiddag nog zoals elke woensdag deel aan de wekelijkse audiëntie op het Sint-Pietersplein. Hij verscheen glimlachend op het appel en begroette de gelovigen vanaf zijn pausmobiel.

De paus, die zich sinds mei 2022 in een rolstoel verplaatst als gevolg van chronische kniepijn, werd in juli 2021 al eens tien dagen opgenomen in het Gemelli-ziekenhuis voor een zware darmoperatie.

De afspraken van paus Franciscus die voor donderdag waren gepland, zijn geannuleerd in afwachting van de resultaten van onderzoeken, heeft een bron bij het Vaticaan gezegd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden