Foto: afp
onvrede

Extreemrechtse knokploegen roepen angst voor ‘burgeroorlog’ op

Radicale groepen in Israël roepen op om ‘hun’ regering te ondersteunen met tegenbetogingen maandagavond. Geen wapen lijkt daarbij taboe: ‘Vandaag is alles koosjer.’ De binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet meldt ‘significante angst’ voor geweld.

Zo’n tweehonderd ‘proregeringsbetogers’ raakten na de toespraak van Netanyahu in Jeruzalem slaags met de politie, die hen wilde beletten de confrontatie met duizenden antiregeringsbetogers op te zoeken. Dat meldde The Times of Israel gisteravond. Een totale verrassing is het bericht niet, want extreemrechtse groepen waren ­al de hele namiddag bezig hun achterban te mobiliseren via sociale media.

Dat dwong de politie om bijkomende eenheden naar ­Jeruzalem te sturen, terwijl de ­binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet volgens de krant Haaretz ‘significante angst’ uitte voor zware clashes.

De groepen die mobiliseerden voor de tegenbetogingen zijn ­immers bekend, en hun methodes evenzeer. Een deelnemer in een extreemrechtse Whatsapp-groep riep op ‘met benzine, ­explosieven, tractors, geweren en messen’ naar Jeruzalem te trekken. ‘Vanaf vandaag is alles ­koosjer’, voegde hij eraan toe.

De beruchte hooliganbende La Familia, gelinkt aan voetbalploeg Beitar Jeruzalem, riep haar ultra’s op mee te doen aan de tegen­betogingen. La Familia heeft een lange geschiedenis van vooral ­anti-Palestijns geweld en kiest vaak de kant van minister Itamar Ben-Gvir. Via Twitter liet La Familia weten ‘vandaag niet langer te zullen zwijgen’.

Ben-Gvir en zijn extreemrechtse kabinetscollega Bezalel Smotrich voegden zich gisteravond zelf bij de regeringsaanhangers in ­Jeruzalem. Hun directe achterban bestaat onder meer uit Israëlische kolonisten in de bezette ­Palestijnse gebieden. Zelfs het Amerikaanse ministerie van ­Buitenlandse Zaken noteerde in een recent rapport de ‘substan­tiële toename’ van het kolonisten­geweld tegen Palestijnen.

Eind februari overvielen zo’n 400 kolonisten, ongehinderd door de Israëlische politie en het leger, het Palestijnse dorp ­Hawara. Bij een urenlange ­‘pogrom’ daar – zo noemde de ­Israëlische legercommandant op de Westoever het geweld – staken de kolonisten tientallen huizen en auto’s in brand en werd een Palestijnse burger doodgeschoten.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden