Foto: getty

In 3 minuten 100 kilometer erbij: over twee jaar zijn ultrasnelladers overal te vinden langs de snelweg

Tegen 2025 moeten er om de 25 kilometer langs alle grote verkeersassen in Vlaanderen ultrasnelladers staan. Daarvoor zijn intussen 129 plekken langs snel- en gewestwegen aangeduid.

Langs autosnelwegen en drukke gewestwegen om de 25 kilometer een tankstation voor elektrische auto’s met ultrasnelladers, en dat tegen 2025: zo wil de Vlaamse regering elektrisch rijden verder aanmoedigen. Voor die laadstations zijn 129 plekken aangeduid, langs zowel Vlaamse autosnelwegen als belangrijke gewestwegen. Onder meer bestaande carpoolparkings zullen met laadpalen worden uitgerust.

De 25 km onderlinge afstand is volgens het kabinet van minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) niet lukraak gekozen: ‘Als we mensen willen overtuigen van een elektrische wagen, dan moeten we het vertrouwen geven dat ze die altijd nabij kunnen opladen. Vandaar de afstand van 25 km, waarbij iedereen, zelfs met een bijna lege batterij, nog laadinfrastructuur in de buurt heeft.’

Onder meer langs de E17 in Gent voorziet Vlaanderen in een volledig nieuwe laadplek met ultrasnelladers, uitgebaat door het Nederlandse Fastned. Diesel of benzine zijn er niet te krijgen, een koffie vind je er wel, net als het nodige sanitair. Volgens het bedrijf komen er twaalf 400kW-laadpalen. Dat houdt in dat een volledig elektrische auto al na drie minuten laden zo’n 100 kilometer zal kunnen rijden. In veel gevallen is dat voldoende om thuis te raken, waarna de wagen daar volledig kan worden opgeladen.

Fastned zegt verder dat de twaalf laadpunten elke dag tot duizend elektrische voertuigen in slechts 15 minuten tot 300 kilometer bereik kunnen geven. Het ‘tankstation’ is bovendien zo ontworpen dat alle types elektrische voertuigen er terechtkunnen, ook caravans en vrachtwagens.

De ambitie van Peeters is om tegen 2025 in Vlaanderen in totaal 35.000 laadpunten klaar te hebben. Vandaag staat de teller op zo’n 20.000 laadpunten.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden