
De nieuwsfeiten van de dag
Met dit overzicht bent u als lezer snel mee met het belangrijkste nieuws van de dag.
1. Vlaams Parlement moet medewerkers voor Sihame El Kaouakibi aanstellen
Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi (ex-Open VLD) heeft wel nog recht op parlementaire medewerkers. Dat heeft de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel in kortgeding beslist. El Kaouakibi kondigde onlangs aan om voor 20 procent haar werk te hervatten. Ze wilde daarvoor twee halftijdse medewerkers, maar dat werd door het Vlaams Parlement geweigerd.
2. Netanyahu zou inbinden na aanhoudende protesten
Het lijkt erop dat Netanyahu bereid is om de hervormingen van Justitie tijdelijk op te schorten, maar dat betekent niet dat er binnen de regering al eensgezindheid is. In Tel Aviv en Jeruzalem zijn zondagavond protesten uitgebroken nadat Netanyahu zijn minister van Defensie had ontslagen. Het leger werd vanwege de chaotische situatie in staat van paraatheid gebracht, aldus Israëlische media.
3. Overnemer voor Silicon Valley Bank

Er is toch een oplossing voor Silicon Valley Bank, dat eerder deze maand over de kop ging na een bankrun en daarmee een schokgolf door de financiële sector stuurde. De bank First Citizens neemt de instelling grotendeels over, maar krijgt daar wel een stevige korting voor.
4. Union-coach Karel Geraerts wint Trofee Raymond Goethals

Karel Geraerts is uitgeroepen tot de laureaat van de twaalfde Trofee Raymond Goethals, een prijs voor de beste Belgische coach van het jaar. De trainer van Union Saint-Gilloise volgt op de erelijst Felice Mazzu op, van wie hij vorige zomer de taken overnam in het Dudenpark. Union bevestigt dit seizoen onder Geraerts de knappe resultaten die in 2021-2022 met Mazzu werden behaald.
5. Kledingketen Scotch & Soda maakt doorstart in ‘geselecteerde markten’

De Nederlandse kledingketen Scotch & Soda maakt een doorstart. Het bedrijf wordt overgenomen door Bluestar Alliance, een Amerikaanse onderneming die diverse modemerken bezit, zoals sportmerk Hurley. Het is nog niet duidelijk of de keten ook actief zal blijven in België. Scotch & Soda zal na de overname in ‘geselecteerde markten’ actief blijven, waaronder Nederland. Maar in welke landen de keten nog aanwezig zal blijven, zal Bluestart pas na afronding van de overname beslissen. Dan zal ook pas duidelijk worden hoeveel banen er zullen verdwijnen en waar.
De Nederlandse tak werd vorige week failliet verklaard. De buitenlandse winkels werden daardoor niet geraakt, maar volgens de curator konden de twee niet zonder elkaar. Hij was dan ook op zoek naar een partij die interesse had in beide kanten van het bedrijf.
6. Kremlin overweegt schadevergoeding te eisen voor sabotage Nord Stream
Rusland overweegt een schadevergoeding te eisen voor de sabotage van de aardgaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2. Dat zegt Dmitri Biritsjevski, het hoofd van het Russische ministerie voor economische samenwerking, aan de Russische staatsomroep Ria Novosti. Biritsjevski zegt niet van wie ze dan een schadevergoeding zouden eisen.
7. Jack Ma voor het eerst in jaren in het openbaar gespot in China

Voor het eerst in lange tijd is Alibaba-oprichter Jack Ma nog eens gespot in China. De man bezocht een school in Hanghzhou, de stad waar het hoofdkwartier van Alibaba gevestigd is. De voorbije drie jaar werd de 58-jarige Jack Ma niet of amper in het openbaar gezien. Wellicht had dat te maken met de kritiek die hij in 2020 uitte aan het adres van de Chinese belastingdienst. Jack Ma was ooit de rijkste man van China.
8. Antwerpse cipiers weigeren zelf om nog nieuwe gevangenen in de Begijnenstraat binnen te laten
Het personeel van de Antwerpse gevangenis in de Begijnenstraat weigert sinds vanochtend om nog nieuwe gevangenen binnen te laten. Ze kondigen zelf een ‘stop’ af: de poort blijft dicht, er mogen geen extra gevangenen meer binnen. Het personeel is de overbevolking beu. Vooral in de mannencellen is de toestand schrijnend. Daar zaten maandagochtend 719 mannen opgesloten.
9. Vlaamse overheid schrapt vaste benoeming
Vlaamse ambtenaren zullen vanaf volgend jaar nog amper vastbenoemd raken. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Om de afschaffing van de vaste benoeming wat te verzachten, zal het statuut van de contractuelen erop vooruitgaan – al zullen zij nog altijd niet de goede voorwaarden krijgen die een vastbenoemde ambtenaar vandaag geniet. Over de details volgen nog moeilijke onderhandelingen met de vakbonden. De bedoeling is wel om vanaf 2024 geen nieuwe ambtenaren meer vast te benoemen. Dat geldt niet voor wie in het onderwijs staat. Daarnaast zal de vaste benoeming behouden blijven voor gezagsfuncties. Voor wie vandaag vastbenoemd is, verandert er weinig. Zij behouden hun statuut.