Foto: ap
Wielrennen

Laporte schrijft Gent-Wevelgem op zijn naam na indrukwekkende demonstratie met Van Aert

Wout van Aert en Christophe Laporte hebben Gent-Wevelgem volledig naar hun hand gezet. De twee ploegmakkers van Jumbo-Visma gingen er op de Kemmelberg vandoor, met nog meer dan 50 kilometer te gaan, en lieten het peloton niet meer terugkomen. Uiteindelijk mocht Laporte als eerste over de finish komen.

Na een indrukwekkende koppeltijdrit rolden Laporte en Van Aert arm in arm samen richting finishlijn, met twee minuten voorsprong op de eerste achtervolgers. Tot een sprint kwam het niet: een breed lachende Van Aert – die vorig jaar zegevierde in deze wedstrijd – gunde de overwinning aan zijn Franse ploegmakker, die als eerste over de meet mocht bollen.

Bij de achtervolgers toonde Sep Vanmarcke zich de snelste: hij werd derde, voor Frederik Frison. Mads Pedersen vervolledigt de top vijf.

Hoe kwam de zege tot stand?

Tweehonderd kilometer in hondenweer halveerde het peloton en zorgde voor een boeiend voorspel tussen vroege vlucht en grote groep, maar het was bij de tweede passage over de Kemmelberg – op dik vijftig kilometer van de streep – dat de koers echt werd opengebroken. Uiteraard was het Wout van Aert die het vuur aan de lont stak. Slechts één man kon volgen en het was bovendien een ploegmakker van onze landgenoot: de Fransman Christophe Laporte. Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar stonden zondag niet aan de start.

De twee Jumbo-Visma’s fietsten al snel een mooie voorsprong van 45 seconden bij elkaar. In de achtergrond troepte een elitegroepje samen, maar die kwamen geen meter dichter bij het geel-zwarte duo. Integendeel, het een-tweetje tussen Van Aert en Laporte werd een bisnummer van de E3 Harelbeke van vorig jaar. Toen bleek de tandem Van Aert-Laporte superieur aan de rest van het peloton. Ook tussen Ieper en Wevelgem stond geen maat op de Vlaams-Franse combo.

Bij de derde en laatste tocht over de Kemmelberg reed Van Aert zijn ploegmakker even uit de wielen. Zo leek de kopman aan zijn eerste luitenant te tonen wie de beste man in koers was en een uurtje later aan de streep terecht de zege zou mogen opeisen. Maar dat zou later schijn blijken. Het leidersduo dook met een geruststellende voorsprong van bijna anderhalve minuut de laatste dertig kilometer over brede wegen richting Wevelgem in. Een bonus die ze via een gestroomlijnde koppeltijdrit niet meer uit handen zouden geven, ook al omdat er achter hen van samenwerking weinig sprake was. Aan de finish in Wevelgem hadden de twee een bonus van meer dan twee minuten.

Laporte schrijft Gent-Wevelgem op zijn naam na indrukwekkende demonstratie met Van Aert
Foto: belga

Voor Laporte is het zijn eerste zege in Gent-Wevelgem, vorig jaar werd hij tweede achter Girmay. Voor het oppermachtige Jumbo-Visma is het al de vierde wielerklassieker die ze dit seizoen bijschrijven op de erelijst, na de zege van Van Baarle (Omloop Het Nieuwsblad), Benoot (Kuurne-Brussel-Kuurne) en Van Aert (E3 Saxo Classic).

Wat deden de andere Belgen?

Greg Van Avermaet (AG2R Citroën Team) gaf voor de start te kennen dat hij absoluut geen zin had in 260 kilometer fietsen in dit hondenweer, maar de voormalig olympisch kampioen maakte toch deel uit van de vroege vlucht. Zo pakte de 37-jarige Van Avermaet, die er dit seizoen nog niet aan te pas kwam, toch wat tv-publiciteit mee. Al staat de manier waarop in schril contrast met zijn prestaties in het verleden. Zo won hij in 2017 Gent-Wevelgem na een sprint met Jens Keukeleire.

Bij de veertien vroege vluchters zaten naast Van Avermaet nog zes andere landgenoten: Milan Fretin en Aaron Van Poucke (Flanders-Baloise), Jenthe Biermans (Arkéa-Samsic), Jelle Wallays (Cofidis) en Luca Van Boven en Guillaume Van Keirsbulck (Bingoal WB). Guillaume Van Keirsbulck was de bedrijvigste voorin. De lookalike van Tom Boonen kleurde als in zijn beste dagen de eerste uren van de koers en reed op de Plugstreets zelfs even solo op kop van de wedstrijd. Florian Vermeersch is dit voorjaar in veel betere doen dan vorig jaar, maar de jongeling van Lotto Dstny wordt voorlopig achtervolgd door pech. Vrijdag in de E3 Classic was Vermeersch al de pineut en vandaag reed Murphy opnieuw met hem mee: een valpartij in het begin van de race en een geblokkeerde ketting op het moment dat hij in de kopgroep zat. Het zit Vermeersch voorlopig niet mee.

Opnieuw complimenten voor Nathan Van Hooydonck. De neef van Edwig fietst ontegensprekelijk zijn beste voorjaar ooit. Tweede in Kuurne-Brussel-Kuurne, van goudwaarde voor Van Aert in de E3 Saxo Classic en zondag opnieuw beresterk. Van Hooydonck was attent mee toen een vlucht met onder meer Kragh Andersen, Pedersen, Vermeersch en Mohoric werd gevormd en was nadien de perfecte stoorzender in de achtergrond toen ploegmakkers Van Aert en Laporte ervandoor gingen. In de slotkilometers reed hij ook nog een gat dicht voor sprinter Kooij.

Verder nog iets dat u moet weten?

Zoveel wind er woensdag nog stond in de Classic Brugge-De Panne, zo relatief windstil waren De Moeren waar de wind met een snelheid van 15 km per uur geen waaiervorming mogelijk maakte. De altijd zo gevreesde passage in Gent-Wevelgem baarde dit keer een muis.

Het regende niet alleen pijpenstelen, maar ook valpartijen tussen Ieper en Wevelgem. Al voor finale was losgebarsten lagen onder meer schaduwfavorieten Filippo Ganna en Biniam Girmay tegen de grond. Michal Kwiatkowski leek er het ergst aan toe.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden