
Zoete aardappelkoekjes met kruiden
Chef Abdel Alaoui maakt van zoete aardappel iets verfijnd en makkelijk tegelijk: ‘Ik deel de recepten die mijn moeder heeft doorgegeven en die ik me eigen heb gemaakt, die mijn vrouw en kinderen lekker vinden en die ik dagelijks voor mijn dierbaren bereid.’
Ingrediënten voor 6 personen
1 kg middelgrote zoete aardappels
½ bosje koriander, fijngehakt
½ bosje bladpeterselie, fijngehakt
10 blaadjes munt, fijngehakt
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 el komijnzaad, geroosterd
50 g kappertjes
50 g kikkererwtenmeel
2 eieren
50 ml leben (Marokkaanse gefermenteerde melk, of neem karnemelk of Griekse yoghurt)
50 g kwark
1 el gerookte-paprikapoeder
olijfoliezout en peper
Bereiding
1. Kook de zoete aardappels 30 minuten in kokend gezouten water. Trek de schil er na het koken af, stamp ze fijn en zet opzij.
2. Doe de helft van de koriander, peterselie, munt en knoflook bij de zoete aardappels en voeg het geroosterde komijnzaad, de kappertjes, het kikkererwtenmeel en de eieren toe.
3. Maak koekjes met een doorsnee van 5 centimeter en een dikte van 5 millimeter. Schenk een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de zoete-aardappelkoekjes 2 minuten per kant. Leg ze op een bord.
4. Maak de saus door de leben in een kom te mengen met de kwark, de rest van de kruiden en knoflook en het gerookte-paprikapoeder. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de saus bij de zoete-aardappelkoekjes.
Foto: David Japy
Recept: Abdel Alaoui