Foto: NYT
Klimaat

Hoe ziet uw toekomst eruit als de aarde verder opwarmt?

Je leeftijd en de plek op de planeet waar je woont zullen bepalen hoe je de opwarming van de aarde beleeft. Bereken het zelf met deze interactieve grafiek.

Klimaat als generatieconflict: het kwam begin deze week tot uiting in het jongste rapport van het VN-klimaatpanel IPCC. Wie vandaag zestig is zal tijdens zijn leven minder zwaar de gevolgen van de opwarming voelen als wie nog maar net geboren is. Ook de plek waar je het levenslicht zag, doet er toe.

In Europa zal de impact kleiner zijn dan in pakweg Zuidoost-Azië of Afrika onder de Sahara. Maar ook in Europa zullen de toekomstige generaties het harder te verduren krijgen dan wie vandaag al een gezegende leeftijd bereikt heeft.

Het was een studie in het vakblad Science, onder leiding van de Belgische klimaatwetenschapper Wim Thiery van de VUB, die deze generationele benadering op de kaart zette. Op basis van de gegevens uit de studie maakte De Standaard deze grafiek waarin u zelf uw woonplaats en leeftijd kunt invullen om na te gaan hoeveel meer hittegolven, droogtes of overstromingen te verwachten zijn.

We kozen voor het toekomstscenario waarbij de beleidsbeloftes van de landen, zoals ze die tot dusver deden, uitgevoerd worden. Dat betekent een opwarming van gemiddeld 2,4 graden tegen 2100. Slagen we erin de opwarming onder de 1,5 of 2 graden te houden dan zal de generatiekloof minder groot zijn, maar generationele en regionale verschillen blijven bestaan.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden