camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De droomplek

Stay with the artist, Teuven

Elke week testen we een opvallend hotel, een B&B of vakantiehuis. Jozefien Van Beek genoot van de rust, de wandelroutes en van de fantastische tuin in deze B&B in het Limburgse Teuven.

Tekst en foto’s

zaterdag 25 maart 2023 om 3.25 uur


Wat?

Kunstenaar Wansinki (pseudoniem voor Lisette Wansink, die tekeningen, schilderijen en leuke stop-motionfilmpjes maakt) bouwde haar voormalige atelier in de tuin om tot een lichte studio. In B&B Stay with the Artist is een ruim tweepersoonsbed voorzien, een badkamer en een zithoek. Op de slaapbank kan nog een derde gast verblijven. In het hoofdgebouw of in de tuin kan je Kees, haar vriendelijke hond, tegen het lijf lopen.


Waar?

De B&B bevindt zich in de groene Voerstreek. Teuven is een idyllisch Limburgs dorp in een glooiend landschap, omringd door bossen. Het ligt in een dal, dus de heuvels zijn pittig voor fietsers. De B&B ligt vlak naast de neogotische Sint-Pieters-kerk, het kerkhof lijkt wel de voortuin – alsof je in een aflevering van Midsomer murders bent beland. Voor wie met de auto komt, is er parkeerplaats voorzien. (Leuk weetje: Teuven is de geboorteplaats van architect Charles Vandenhove.)Waarom?

De allergrootste troef: de tuin van het huisje. Hij is beschut, prachtig groen en extreem gezellig. Bovendien ligt de B&B op wandelafstand van enkele fijne horecagelegenheden. Herberg Moeder de Gans, met pittoresk interieur en binnenplein, is het meest populair bij toeristen. De gerechten zijn huisgemaakt, met voornamelijk ambachtelijke producten uit de streek. The King’s Head Inn ziet er iets chiquer uit, maar ook hier is de sfeer gemoedelijk. Zij serveren de Belgisch-Franse keuken met wat Portugese invloeden. Maar het mooist is Café Modern: de oude dorpsschool werd omgebouwd tot café en feestzaal – alsof je teruggaat in de tijd. Hét pronkstuk is het Decap-dansorgel.


Waarom nog?

Teuven is het perfecte vertrekpunt voor mooie wandelingen. Alleen moet je opletten welke kant je uit gaat. Wij lieten ons verleiden door de Bronnenwandeling, in 2012 door Vlaanderen Vakantieland uitgeroepen tot mooiste wandelroute van Vlaanderen. Maar helaas is dat een pad dat je grotendeels langs asfaltwegen zo efficiënt mogelijk van de ene naar de andere horecagelegenheid leidt. Van de beloofde bronnen, beekjes, bossen en heuvels was weinig te zien. Mocht je tóch die kant opgaan, dan is de Commanderie een fijne lunchplek. Daar kweken ze zelf forel die je kan eten in een mooie tuin. Leuke tip: ter hoogte van wandelknooppunt 73 staat een automaat met lekker hoeve-ijs. Maar oneindig veel mooier wandelen is het langs de Nederlandse kant, waar het landschap nog niet kapot is gemaakt door verkavelingen. Ten noorden van Teuven vind je het Bosreservaat Teuvenderberg, het Bovenste Bosch en de Gulpvallei. Daar kan je een afwisselende wandeling maken door heide, bos én open landschap, langs een klaterend beekje. En je vindt er eveneens de mooie vakwerkhuisjes waarover ze zo hoog opgeven langs Vlaamse kant.Voor wie?

De B&B is geschikt als uitvalsbasis voor wandelaars en fietsers. Honden zijn er ook welkom. Wie liever van terras naar terras gaat, of graag een hele dag in de tuin zit te lezen, komt hier ook aan zijn of haar trekken.


Hoeveel kost het?

De studio kost 95 euro per nacht, met een minimumverblijf van twee nachten in het weekend. Behalve het ruime tweepersoonsbed is er ook een slaapbank. Voor een extra gast betaal je 40 euro per nacht. Honden zijn welkom en kosten 10 euro per verblijf. Lisette serveert in de tuin (of bij slecht weer binnen) een heerlijk en uitgebreid ontbijt voor 12,50 euro per persoon.

Teuven-Dorp 37
Teuven
staywiththeartist.be


Op zoek naar een andere Droomplek? We hebben alle adressen voor u gebundeld op standaard.be


Aangeraden

Niet te missen