camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Geproefd en goedgekeurd

3 x wit voor de lente

Klaar voor het eerste glas wit in de zon? Onze wijnkenner Simonne Wellekens tipt drie frisse wijnen om u buiten mee neer te vleien.

zaterdag 25 maart 2023 om 3.25 uur

1. CHABLIS 2021

 

Chardonnay uit Chablis heeft van nature frisse zuren. Dat komt door de noordelijke ligging en de kalkhoudende bodem, wat de wijnen een mooi ziltig karakter geeft, perfect voor een eerste lentegevoel. De ligging van de wijngaarden, op de heuvelruggen aan beide oevers van de Serein, leveren wijnen op met duidelijke verschillen. De Cave des Vignerons de Chablis produceert er wijnen in alle appellaties: Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru en Grand Cru. In 2021 veroorzaakte vorst in de lente een catastrofaal kleine oogst. Het streng selecteren van de oogst is in minder goede jaren erg belangrijk. Deze chablis is een zonnige, strogele wijn met een diepe glans. Tuinkruiden, citrusfruit, appel, guave en perzik ontwikkelen zich volop. In de mond volgt een mooie aciditeit, met smaken van rijpe peer en een delicate rondheid, eenvoudig maar correct, met een aangenaam bittertje in finale.

14,99 euro,mijnspar.be


2. DUNIN COLLI TORTONESI CORTESE 2019

 

Dunin wordt gemaakt in het zuidoostelijke deel van Piemonte, in een prachtig wijngebied met heuvels en valleien die uitmonden in de Apennijnen. De haast verdwenen timorassodruif, die hier krachtige wijnen oplevert, bracht de regio opnieuw onder de aandacht. Maar dat gebeurde ten nadele van de cortese, die de streek daarvoor beheerste. De wijnen van deze laatste zijn mild aromatisch, met rijp fruit en minerale elementen. Dunin, op basis van cortese, wordt gemaakt op het domein Cascina Montagnola. Tien hectare wijngaard ligt er in de appellatie Colli Tortonesi DOC, met een bodem vol kalkrijke klei, beplant met vergeten druivenrassen. Dunin is een stralende, strogele wijn met groene rand. Na een discrete aanzet volgen toetsen van citrusfruit en gele pruim, licht exotisch en floraal, met fijne accenten van verse kruiden. In de mond behoorlijk complex met een zachte start, gevolgd door een hint van bloesem en amandel, een heerlijke zuurgraad, mineraal met amandelbitters in de finale. Ideaal bij diverse visgerechten.

16,95 euro, wijnhuis75.be

3. DOMAINE LES DAVIDS ARGENTIÈRE 2021

 

Domaine Les Davids vinden we in het Franse Viens, een middeleeuws dorpje in het hart van de Luberon. Het landgoed werd voor het eerst genoemd in de 16de eeuw. De wijngaard ligt in een ongerept gebied op 580 meter hoogte en profiteert van een microklimaat met zowel mediterrane als alpiene invloeden. De biologische polycultuur beschermt de biodiversiteit en de aanwezigheid van eigen gisten, die verantwoordelijk zijn voor een perfect verloop van de fermentatie.

L’ Argentière, een blend van viognier en rousanne, heeft een diepe strogele kleur, wat een stevige wijn doet vermoeden. In het intense parfum zitten peer en perzik, maar ook getoaste aroma’s en acacia. In de mond breed en sappig, verfrissend met een zachte zuurgraad, een minerale staart en een finaal bittertje. Inzetbaar bij gebakken of gegrilde vis, wit vlees of harde kazen.

18,30 euro, santewines.beAangeraden

Niet te missen