camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

woensdag 22 maart 2023 om 17.00 uur

1Colruyt verkoopt zijn windparken op zee aan Japanse energiereus

 belga

Parkwind, de grootste Belgische ontwikkelaar van windenergieparken op zee, komt in Japanse handen. Jera, de grootste elektriciteitsproducent van Japan, neemt het over. De Japanners betalen minstens 1,55 miljard euro voor de overname.

2President Zelenski bezoekt frontlijn Bachmoet

  afp

De Oekraïense president Volodimir Zelenski is naar de frontlijn in Bachmoet gereisd. De president werd er gebrieft over de situatie aan het front en het verloop van de gevechten, volgens een statement op de website van Zelenski.

3Boris Johnson getuigt in parlement over Partygate en strijdt voor politiek overleven

  afp

De Britse oud-premier heeft woensdagnamiddag getuigd voor een parlementaire commissie die onderzoekt of hij het Lagerhuis doelbewust heeft misleid tijdens Partygate. De conclusie kan het einde van zijn politieke carrière betekenen.

4Ziekenhuizen beslissen voortaan zelf wanneer het mondmasker nog nodig is

  Jimmy Kets

De ministers van Volksgezondheid stappen af van de absolute verplichting om een mondmasker te dragen in de ziekenhuizen. Die zullen nu zelf kunnen kiezen waar het mondmasker nog verplicht is of niet.

5Pushbacks zijn het nieuwe normaal in Europa

 Michael Varaklas/ap

Europese lidstaten duwen massaal vluchtelingen en migranten terug over de grens, zonder hun recht op asiel te controleren. Zulke pushbacks zijn illegaal, maar ze zijn een vast onderdeel van het Europese beleid geworden.

6Vlaamse jongeren roken minder cannabis, maar nemen meer slaap- en kalmeermiddelen

  Marcel van den Bergh/hh 

Het cannabisgebruik onder de Vlaamse jeugd is ‘sterk gedaald’. Dat blijkt uit een bevraging van het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en Drugs (VAD). Al blijft het nodig om (preventieve) maatregelen te nemen.

7Stromae annuleert drie concerten in Frankrijk

 afp

De Franstalige zanger speelde vorige week drie keer in een uitverkocht Paleis 12 en de komende maanden was de rest van Europa aan de beurt voor zijn Multitude-tour. Hij zou dit jaar 54 concerten spelen, maar annuleert drie optredens in Frankrijk om ‘medische redenen’.

8KV Oostende staat te koop: Chinese eigenaars van Wolverhampton tonen interesse

 David Catry/blg

KV Oostende dreigt niet alleen sportief te degraderen, het heeft ook vers geld nodig om zijn proflicentie te halen. Daarom staat de kustclub in de etalage. De Chinese investerings­maatschappij Fosun, eigenaar van het Engelse Wolverhampton, is een kandidaat-overnemer.

9Jasper Philipsen spurt naar de zege in Brugge-De Panne

Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) heeft de Classic Brugge-De Panne gewonnen. Na 211 kilometer won hij de sprint van een vierkoppig groepje op de Zeelaan in De Panne. Hij haalde het voor de Nederlander Olav Kooij en Yves Lampaert, in 2020 de winnaar. Frederik Frison viel naast het podium.

Aangeraden

Niet te missen