camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

logistiek

Haven van Gent heeft nieuwe treinverbinding

woensdag 22 maart 2023 om 3.25 uur

Lineas opende een spoorlijn naar Lyon, goed voor 8.000 containers per jaar. belga

In Gent is dinsdag een nieuwe treinverbinding ingehuldigd waarmee jaarlijks zowat 8.000 containers naar Lyon en ­terug zullen worden getransporteerd. Vracht die niet langer over de weg moet, wat een stevige uitstoot­reductie betekent. Spoorvrachtoperator Lineas laat de trein aanvankelijk drie keer per week rijden. Midden volgende maand wordt dat opgetrokken tot vijf keer per week.

Dat is nodig omdat rederij DFDS zes keer per week tussen Gent en het Zweedse Göteborg vaart. Goederen vanuit of naar Frankrijk kunnen nu goedkoper en duurzamer over het spoor van en naar Port Edouard Hérriot in Lyon, in het zuidoosten van Frankrijk.

In totaal gaat het om 450 extra treinen per jaar, die containers en trailers zullen vervoeren. Ze zullen hoofdzakelijk voeding en chemische producten bevatten. ‘Frankrijk is een erg belangrijke bestemming’, zegt Lineas-ceo Bernard Gustin. ‘We hebben beslist om in te zetten op de belangrijkste corridors voor intermodale activiteit. Vanuit de havens gaat het dan naar Italië, Frankrijk, Scandinavië en naar Centraal- en Oost-Europa. Dat is een eerste belangrijke stap voor onze corridor in Frankrijk en het zuidwesten van Europa.’

Lineas zegt te werken aan nog meer bijkomende bestemmingen voor vrachtvervoer per spoor, maar verdere details over die plannen maakt het voorlopig nog niet ­bekend.  (belga)