Live | Boris Johnson getuigt over Partygate: ‘Ik heb niet gelogen in het parlement’
‘Met de hand op het hart: ik heb niet tegen het parlement gelogen’, dat waren de eerste woorden van Boris Johnson tijdens zijn openingsbetoog. De Britse oud-premier getuigt voor een parlementaire commissie die onderzoekt of hij het Lagerhuis doelbewust heeft misleid tijdens Partygate. De conclusie kan het einde van zijn politieke carrière betekenen. U kan de hoorzitting hierboven live volgen.
Heeft Boris Johnson het Britse Lagerhuis misleid tijdens en na de coronacrisis? Wist hij dat coronafeestjes op vrijdagmiddag vaste prik waren terwijl hij in het parlement volhield dat iedereen zich aan de regels hield? En hield hij zich zelf aan de regels? Een parlementaire onderzoekscommissie houdt een langverwachte hoorzitting waarin de vraag centraal staat of hij heeft gelogen in het Lagerhuis. En als dat zo is, was dat ‘roekeloos, onopzettelijk of welbewust’?
‘Ik ben hier om u met de hand op het hart te zeggen dat ik niet tegen het parlement heb gelogen’, verklaarde Johnson meteen nadat hij de eed op de Bijbel had gezworen. ‘Toen ik verklaringen aflegde, heb ik dat in het volste vertrouwen gedaan en op basis van wat ik eerlijk wist en geloofde op dat moment. Ik verontschuldig me dat ik het parlement per ongeluk heb misleid, maar dat gebeurde dus niet met opzet.’
Na een korte onderbreking om te gaan stemmen in de plenaire vergadering van het Lagerhuis, heeft Johnson zijn betoog hervat. Hij deed dat op een serieuzere toon dan we van hem gewoon zijn. BoJo herhaalde dat hij en tientallen andere beleidsmakers - onder wie huidig premier Rishi Sunak - ervan overtuigd waren dat ze de covidregels naleefden. ‘Er is totaal geen bewijs dat iemand het tegendeel geloofde. Integendeel, uit verschillende documenten blijkt dat de gebeurtenissen volledig legaal verlopen waren.’
Johnson moest in juli ontslag nemen na een opeenvolging van schandalen die de naam Partygate kregen. Hij verklaarde in het parlement dat ‘alle regels te allen tijde werden nageleefd’, maar een onderzoekscommissie onderstreepte in een tussentijds rapport dat ‘elementen sterk suggereren dat er sprake is van schendingen van de covidregels en dat Johnson dit had moeten weten’. De commissie verwacht nu een duidelijke uitleg.
Johnson deed er ondertussen alles aan om het parlementair onderzoek in diskrediet te brengen. Hij zou volgens de Britse pers werken aan een ‘buitengewone verdediging en een boeiend dossier’. Bondgenoten van de Conservatieve ex-premier beschuldigen de onderzoekers ervan dat ze vertrouwen op zwak bewijsmateriaal, dat werd verzameld door een voormalige ambtenaar die door Labour werd aangeduid.
Rollenspellen
De commissie deelt uiteindelijk haar bevindingen met het Lagerhuis, maar dat kan nog enkele weken duren. Als ze vaststelt dat Johnson het parlement inderdaad heeft misleid, komt ze ook met advies over een gepaste sanctie. Is dat een schorsing van langer dan tien dagen, dan volgt automatisch een petitie of er tussentijdse verkiezingen moeten komen in Johnsons kiesdistrict Uxbridge and South Ruislip. Die kan hem zijn zetel en zijn politieke carrière kosten.