Foto: BELGA
pensioenextra’s

Pensioendienst stapt naar gerecht tegen pensioenextra’s

Het parlement heeft geen bezwaren om mee te werken aan het onderzoek van het federaal parket over de pensioenbonussen van topambtenaren.

De federale pensioendienst heeft het dossier over de mogelijke overschrijding van het pensioenplafond overgemaakt aan het federaal parket. Dat meldt de administratie, die verder geen commentaar kwijt wil over het dossier. ‘Het is aan Justitie om de rest van de zaak te behandelen en de feiten te kwalificeren.’

Volgens oppositiepartij PVDA heeft de administratie het parket ingelicht omdat er vermoedens zijn van ‘collusie’ (heimelijk samenspannen, red.) door ambtenaren. Uit adviezen van advocatenbureaus blijkt dat die supplementen onwettig tot stand kwamen en dat ­bovendien het wettelijke ­pensioenplafond in de openbare sector werd overschreden.

De Kamer belooft haar ­medewerking aan het onderzoek, Kamervoorzitter Eliane Tillieux (PS) heeft daarover een mail gestuurd naar de leden van het Bureau. Het dossier dat de pensioendienst aan het parket heeft bezorgd, gaat alleen over betalingen aan topambtenaren, niet over de ­pensioenextra’s die de kamervoorzitters Herman De Croo (Open VLD) en Siegfried Bracke (N-VA) hebben ontvangen.

De Kamer heeft nog geen stappen naar het gerecht ­gedaan. Ze doet dat misschien later nog. Er wordt nog ­gewacht op juridische adviezen.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden