Foto: imago/Ulmer
kartelvorming

Europese Commissie valt binnen bij Red Bull

Medewerkers van de Europese Commissie hebben maandag huiszoekingen uitgevoerd in verschillende vestigingen van energiedrankfabrikant Red Bull. De Commissie, in haar rol van toezichthouder van de ­Europese concurrentieregels, vreest dat het bedrijf zich aan ‘kartel­vorming en andere illegale praktijken’ bezondigd heeft.

Dat er huiszoekingen zijn uitgevoerd in verschillende lidstaten werd dinsdagmiddag bekend­gemaakt. Het was Red Bull zelf dat bekendmaakte het geviseerde ­bedrijf te zijn. ‘Medewerkers van de Europese Commissie hebben onze terreinen betreden op maandag 20 maart. We zullen onze ­medewerking verlenen in alle ­zaken die hen kunnen aanbelangen’, verklaarde een woordvoerder.

De Commissie geeft geen ­details over de vermoede inbreuken, maar zegt dat een huiszoeking niet noodzakelijk betekent dat het bedrijf in kwestie schuldig is. Maar als er inbreuken vastgesteld en ­bewezen worden, kunnen die ­resulteren in een boete die oploopt tot 10 procent van de wereldwijde ­omzet. Zulke grote sancties worden echter zelden opgelegd.

Sinds het overlijden van de Oostenrijkse oprichter Dietrich Mateschitz in oktober wordt Red Bull ­geleid door een raad van drie ­bestuurders. Zijn zoon Mark Mateschitz bezit nu 49 procent van de aandelen, de Thaise familie ­Yoovidhya de rest.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden