Foto: reuters
EK-kwalificaties

Door De Bruyne kapitein te maken hoopt Tedesco op de beste versie van ‘KDB’

Kevin De Bruyne (31) werd dinsdag verkozen tot nieuwe aanvoerder van de Rode Duivels. Door zijn spelmaker belangrijk te maken hoopt bondscoach Domenico Tedesco op de beste versie van ‘KDB’.

De Rode Duivels kwamen dinsdag samen voor een belangrijke vergadering met de nieuwe trainersstaf. Een van de vragen was wie de nieuwe leden van de spelersraad worden en wie de nieuwe aanvoerder wordt. De keuze viel op Kevin De Bruyne, die de band voor het eerst zal dragen tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd van vrijdag in Zweden.

Binnen de groep werden verschillende spelers getipt om Eden Hazard op te volgen als kapitein. Romelu Lukaku, de topschutter aller tijden van de Duivels, geniet brede steun binnen de spelersgroep. Ook Thibaut Courtois bezit alle eigenschappen van een kapitein. Jan Vertonghen wordt dan weer door zijn ervaring en persoonlijkheid als een van de natuurlijke leiders beschouwd. Maar uiteindelijk viel de keuze op Kevin De Bruyne. Lukaku en Courtois krijgen een rol als vice-kapitein.

Het was Tedesco zelf die het voorstel lanceerde om De Bruyne kapitein te maken. De spelmaker heeft zijn ervaring, zijn positie en zijn leeftijd mee. Bovendien is hij bij zijn club Manchester City al vice-kapitein en is hij het onder trainer Pep Guardiola gewoon om de tactiek met de coach te bespreken en uit te dragen. Maar er is nog een andere reden waarom de Italiaanse Duitser ‘KDB’ de band wilde geven. Door hem belangrijk te maken hoopt hij de beste versie van Kevin De Bruyne naar boven te halen en hem verantwoordelijk te maken voor de ploeg. Want ook toen hij nog geen aanvoerder was, hield De Bruyne zich niet in zijn gedacht over het spel of de tactiek te geven. Dat werd onder meer zichtbaar gemaakt tijdens de WK-match van de Belgen tegen Canada, toen De Bruyne na het doelpunt van Michy Batshuayi naar de zijlijn liep om in discussie te gaan met gewezen bondscoach Roberto Martinez.

Kevin De Bruyne reageerde met een korte videoboodschap op zijn nieuwe status. ‘Het is een trots moment om aanvoerder te zijn’, zei hij in beide landstalen. ‘Ik ben hier al heel lang. Om onze ploeg en ons land te vertegenwoordigen, is een hele eer. Hopelijk kan ik die rol goed vervullen.’

Premies en portretrechten

Als aanvoerder zal Kevin De Bruyne niet alleen het belangrijkste aanspreekpunt zijn voor bondscoach Tedesco, hij zal ook moeten onderhandelen met de voetbalbond over extrasportieve kwesties. Twee dossiers die op tafel liggen zijn de kwalificatiepremies voor het EK in Duitsland en de portretrechten die de spelers afstaan aan de bond. In ruil voor hun deelname aan commerciële campagnes van de voetbalbond ontvangen de Duivels een tegemoetkoming. De vorige regeling hierover liep af na Qatar 2022.

In de praktijk moet blijken in welke mate Kevin De Bruyne zich met de extrasportieve dossiers zal bemoeien. Net als zijn voorganger Eden Hazard is hij vooral een man van het veld. Eden Hazard werd in de aanloop naar het EK 2016 door Marc Wilmots kapitein gemaakt met de bedoeling hem te responsabiliseren voor de Duivels.

Hazards voorganger Vincent Kompany was daarentegen wel iemand die zich om alle belangrijke bondsdossiers bekommerde. De Bruyne doet mogelijk een beroep op de spelersraad waar de vice-aanvoerders Romelu Lukaku en Thibaut Courtois een rol van betekenis kunnen spelen.

Tedesco wil Kevin De Bruyne belangrijk maken, maar beseft dat ook Thibaut Courtois, Jan Vertonghen en Romelu Lukaku een leidende rol moeten kunnen spelen. Zij vormen de as van de ploeg.

Lukaku zou luidens indiscreties het rugnummer 10 van Eden Hazard erven. Het nummer 9 gaat voorlopig naar Lens-aanvaller Loïs Openda. Die is in de pikorde der spitsen over Michy Batshuayi gesprongen.

Bakayoko vervangt geblesseerde Doku

Jérémy Doku verlaat de selectie van de Rode Duivels. De 20-jarige flankaanvaller van Rennes is niet fit genoeg om aan te treden, zo is uit onderzoeken gebleken. Hij gaat werken aan zijn herstel en keert meteen terug naar Frankrijk. Als vervanger van Doku koos bondscoach Domenico Tedesco voor PSV-sensatie Johan Bakayoko. De 19-jarige winger was dit seizoen in Eindhoven al goed voor 7 goals en 3 assists. Mike Trésor van Genk werd ook gezien als een eventueel alternatief, maar de competitieleider levert definitief geen speler voor de nationale ploeg deze interlandbreak. (pjc)

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden