• Steve Van den Kerkhof.
pesterijen

Plopsa-topman aan de kant geschoven na rapport over grensoverschrijdend gedrag

Steve Van den Kerkhof moet opstappen als ceo van Plopsa, de pretparken­poot van Studio 100. Dat meldt De Tijd en het nieuws werd bevestigd aan onze redactie.

Van den Kerkhof kwam eind ­februari in opspraak, nadat De Tijd had bericht over een onhoudbare werkdruk, vernederingen van personeelsleden tijdens stafvergaderingen en verdeel- en heers­tactieken bij de pretparkenpoot van Studio 100.

De ceo werd er van beschuldigd keihard om te gaan met zijn middenmanagement: uitkafferen, extreme werkdruk, verklikken … Stafmeetings werden door het kader steevast ‘strafmeetings’ genoemd. Van den Kerkhof kreeg het etiket ‘toxisch leiderschap’ op­gekleefd. Net het tegenovergestelde van de ‘speelse bedrijfscultuur’ waarop Hans Bourlon, de ceo van Studio 100, prat gaat als hij het over zijn bedrijf heeft.

Moederbedrijf Studio 100 stelde daarop advocate Christine Mussche aan om Plopsa door te lichten. Mussche, bekend om haar expertise in grensoverschrijdend gedrag, fungeerde als meldpunt, waar medewerkers en ex-medewerkers vertrouwelijk hun verhaal kwijt konden.

Niet meer op kantoor

Het rapport van Mussche belandde vorige week op het bureau van de ceo’s van Studio 100, Hans Bourlon en Gert Verhulst. Op ­basis daarvan zou zijn besloten dat de wegen van Van den Kerkhof en Studio 100 scheiden, zo kwam De Tijd te weten. Dat werd bevestigd aan De Standaard.

De top van het entertainmentbedrijf wilde maandag geen ­commentaar kwijt. Zowel Bourlon als Studio 100-woordvoerder Jan Pieter Boodts zegt dat de ­entertainmentgroep pas dinsdag zal communiceren.

Volgens het Nieuwsblad worden alle personeelsleden van het bedrijf Studio Plopsa dinsdag­ochtend in de hoofdzetel van het bedrijf in De Panne verwacht. Ook vanuit Nederland, Duitsland en Polen moeten alle managers naar de kustgemeente afzakken – de Plopsa-groep baat ook drie pretparken uit in het buitenland. ­Tijdens die uitzonderlijke bijeenkomst zou het personeel ingelicht worden over het rapport van ­Mussche.

Van den Kerkhof benadrukte de voorbije weken dat hij zich ‘niet herkent in de tientallen getuigenissen over pesterijen en een angstcultuur in de pretparken van Studio 100’. De advocaat van Van den Kerkhof, Tom Messiaen, zegt aan De Tijd bovendien dat zijn ­cliënt ‘nog geen ontslagbrief of bericht heeft ontvangen’. Tegen Het Laatste Nieuws ontkende Van den Kerkhof dan weer dat er een ­akkoord is over zijn ontslag. ‘Ik stap in elk geval niet zelf op’, zei hij tegen de krant. Van den Kerkhof zou echter al sinds woensdag niet meer op kantoor zijn verschenen.

Metamorfose

De in opspraak gekomen ceo is al jarenlang de topman van Plopsa. Van den Kerkhof, die in 2000 ­financieel directeur werd en twee jaar later ceo was, bracht een ­metamorfose teweeg bij de pretparkpoot van Studio 100. Behalve in ­eigen land heeft Plopsa ondertussen (water)pretparken in ­Nederland, Duitsland, Polen en Tsjechië. Van de 220 miljoen euro omzet die Studio 100 in 2022 draaide, is meer dan de helft ­afkomstig van Plopsa. Elke 100 euro die de bezoeker er spendeert, ­levert 40 euro bruto winst op.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden