Nieuwe demonstraties tegen Franse pensioenhervormingen, opnieuw tientallen arrestaties in Parijs

In verschillende steden en dorpen in Frankrijk zijn opnieuw duizenden mensen de straat opgegaan uit onvrede over de pensioenhervormingen die de regering wil doorvoeren. Ook gisteren bleef het lange tijd onrustig in grote steden als Lyon en Parijs, waar de politie tientallen arrestaties heeft verricht.

Op sommige plekken raakte de sfeer gespannen. De politie kwam in actie in Nantes, Brest en Bordeaux, waar traangas is afgevuurd. Meerdere mensen werden opgepakt.

In Parijs zijn ook opnieuw betogers op straat gekomen. De politie had zaterdag in de hoofdstad nieuwe protesten nabij het Franse parlement verboden. Het verbod is ingesteld vanwege ‘ernstige risico’s op verstoring van de openbare orde’ en geldt voor onder meer Place de la Concorde. Daar kwam het de afgelopen dagen tot confrontaties tussen betogers en de politie. De politie voerde er zaterdag identiteitscontroles uit en maande mensen aan om zich te verplaatsen. Tien mensen werden opgepakt.

Een groep van zowat 4.000 demonstranten trok naar de straten rond de Place d’Italie. Relschoppers wierpen er barricades op, staken vuilnisbakken in brand, vernielden bushokjes en bekogelden de politie met allerlei projectielen. Daar zette de politie het waterkanon in, en werden 81 mensen opgepakt.

Niet alleen in Parijs, ook in vele andere steden in Frankrijk kwamen zaterdag weer actievoerders op straat. Zo namen in Nantes volgens de politie 6.000 en volgens de vakbonden 15.000 mensen deel aan een mars. Ook daar kwam het tot schermutselingen met de politie. In Brest waren er 5.000 tot 8.000 actievoerders, in Bordeaux een kleine 2.000 en in Lyon enkele honderden. In die laatste stad gebeurden zeven arrestaties.

Actiedag

Tegen de omstreden pensioenhervorming van president Emmanuel Macron is al wekenlang protest, maar de beslissing van de regering donderdag om de plannen door te drukken via een grondwetsartikel en zo het parlement buitenspel te zetten, gooide olie op het vuur. Macron was niet zeker dat het parlement zijn hervorming zou goedkeuren. Het meest omstreden deel uit de pensioenhervorming is dat de pensioenleeftijd wordt opgetrokken van 62 naar 64 jaar.

Op de aankondiging van de vakbonden dat er op 23 maart een negende grote actiedag komt, hebben velen niet gewacht. ‘Doe maar,’ zegden de vakbonden, ‘maar probeer het rustig te houden.’

Nieuwe demonstraties tegen Franse pensioenhervormingen, opnieuw tientallen arrestaties in Parijs
Foto: AP

In Normandië dreigt de grootste olieraffinaderij van het land stil te vallen, waardoor de tankstations zonder brandstof kunnen vallen. De vuilnisophalers staken zodat er al ruim 10.000 ton afval in de straten van Parijs ligt. Leerkrachten dreigen dat ze niet zullen opdagen voor de belangrijke baccalauréats die volgende week beginnen.

Philippe Martinez, de baas van de vakbond CGT, zei dat Macron gewaarschuwd is dat de ‘situatie explosief is’. ‘Niemand kan zeggen dat we niets gezegd hebben.’

Lees ook

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen