Foto: belga

Boze werknemers blokkeren depot van Delhaize

Het sociaal conflict bij Delhaize houdt aan. Boze werknemers blokkeren nu een depot dat e-commerceleveringen voor Delhaize uitvoert.

Het depot van Delhome, een bedrijf dat de e-commerceleveringen voor Delhaize uitvoert, is geblokkeerd in Drogenbos. Die stakingspost heeft geleid tot de annulatie van een duizendtal thuisleveringen in het Brussels gewest

De actie volgt op de aankondiging van Delhaize dat thuisleveringen tijdelijk gratis zijn nu er gestaakt wordt in winkels met een afhaalpunt.

Want ook vandaag zijn nog steeds 103 van de 128 eigen winkels van Delhaize gesloten.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront wil met de blokkade en de stakingsacties de eisen herhalen van de werknemers van de winkels die worden overgedragen aan zelfstandige uitbaters. Maar de bonden willen ook de situatie van de werknemers van de dochteronderneming Delhome aankaarten.

‘Het aantal voltijdse werknemers bij Delhome is gedaald van 78 in 2014 naar 30 vandaag’, aldus Marina Kunzi van de christelijke vakbond CSC A&S. ’Daarnaast besteedt het management steeds meer werk uit aan freelancers. Delhaize besteedt leveringen uit aan Delhome, dat de leveringen op zijn beurt uitbesteedt aan twee onderaannemers, ALS en Green Bird, die zelf het werk weer uitbesteden aan freelancers. Is dat het ondernemersmodel dat Delhaize wil verdedigen?’

De werkdruk is ook dan ook heel groot voor de werknemers, de rusttijden worden niet gerespecteerd en de overuren worden vaak niet uitbetaald, aldus de vakbonden nog. Volgens hen heeft de directie van Delhome aanwervingen geblokkeerd zolang de werknemers niet later willen werken.

De vakbonden eisen het behoud van de winkels in eigen beheer, de aanwerving met een contract van de schijnzelfstandigen en extra aanwervingen om de werkdruk te verminderen.

‘Deze blokkade is een waarschuwing. We zullen niet twijfelen om indien nodig verder te gaan als we niet gehoord worden door Delhaize en Delhome’, aldus Myriam Djegham, nationaal secretaris bij christelijke bediendevakbond CNE.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen