
‘De wokebeweging zou mogen begrijpen dat oude blanke mannen zoals ik fier zijn op het verleden’
Er passeerden deze week alweer een paar opmerkelijke uitspraken. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.
‘Portretten van historische Antwerpenaars zonder boe of ba in de kelder zetten, doe je niet.’
Geen schepen voor Cultuur komt meer in het nieuws dan de Antwerpse Nabilla Ait Daoud (N-VA). Of het nu is om stadsdichters te censureren of kunstenaars te schofferen: één adres. Deze keer wil ze dat in de Arenbergschouwburg vier schilderijen teruggehangen worden die plaats hadden moeten maken voor hedendaagse foto’s. ‘Het zijn Antwerpenaars die onze stad mee groot hebben gemaakt’, zegt ze. ‘Die vervang je niet.’ Klein detail: een van de vier is Leonardo da Vinci, over wie je veel kan zeggen, maar niet dat hij een Antwerpenaar was.
‘De Arenberg is een historisch pand met een beschermde trappenhal en de twaalf portretten die daar hangen, maken onlosmakelijk deel uit van het huis.’
Aldus nog steeds Nabilla Ait Daoud. Maar die twaalf portretten maken zo onlosmakelijk deel uit van het huis, dat het gros van de reeks waarvan ze deel uitmaken al sinds de jaren 30 van de vorige eeuw in het depot zit.
‘Het is waanzin om onze geschiedenis te wissen. Aan die cancelcultuur doet de stad niet mee.’
Van mensen die zo graag naar de geschiedenis verwijzen als Nabilla Ait Daoud, zou je wel verwachten dat ze die geschiedenis wat beter kent. Het was trouwens ook zij die vertelde dat Rubens geen subsidies nodig had, terwijl die het overheidsgeld net graag zag komen: hij was zelfs hofschilder.
‘Ik ben nogal lui van aard, niet de creatiefste. Ik heb mensen nodig om me aan te sporen.’
Volgens de definitie van Nabilla Ait Daoud, die vindt dat kunstenaars beter zouden gaan werken voor centen, is Karen Damen vast een kunstenares pur sang. (in het Nieuwsblad)
‘De wokebeweging zou toch ook mogen begrijpen dat oude blanke mannen zoals ik fier zijn op het verleden. Daar zou ze het nodige respect voor mogen opbrengen.’
Als de provinciaal gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) zoveel belang hecht aan het ophangen van Filips Van Marnix van Sint-Aldegonde (1540-1598), Gilbert Van Schoonbeke (1519-1556), Pieter Appelmans (1373-1434) en Leonardo da Vinci (1452-1519) in de trappenhal, moet de Arenberg zich dan voortaan ook beperken tot het programmeren van abele spelen en het voorlezen van hoofse lyriek?
‘Mensen zijn woke geworden. In dat klimaat is deze zaak een symbooldossier geworden.’
Over woke gesproken: de term domineerde deze week het nieuws. De zaak van de Reuzegommers? De schuld van woke. Of was het bij Reuzegom nu net de schuld van de roemruchte geschiedenis? Want volgens de advocaten werd de studentendoop nu eenmaal dwangmatig gehouden volgens de traditie zoals hij altijd gehouden was.
‘Silicon Valley Bank is een woke Biden-Bank.’
In de VS is ook het faillissement van een bank de schuld van woke, volgens Fox news en de Republikeinen.
‘Ik heb zeekomkommers naar mijn kinderen genoemd, een collega noemde er een naar mij.’
Zelfs de dieren- en plantenwereld ontkomt niet aan het wokedebat, want bij hun naamgeving kregen er nogal wat een naam die hulde brengt aan figuren uit de koloniale tijd. Daar wil een groep van wetenschappers komaf mee maken. Daar zullen ze nog enig werk mee hebben, want de kever die in 1933 de naam hitlerkever kreeg, torst ook vandaag nog steeds die naam. Dan zocht de bioloog Yves Samyn, die in De Standaard aan het woord kwam, het dichter bij huis. Hopelijk worden zijn kinderen nooit slavendrijvers of dictators.
‘De morele regels zijn lang geleden beslist door mannen. We moeten die in vraag durven te stellen.’
Ook uit Duitsland kwam er wokenieuws: daar kreeg Lotte Mies van de Berlijnse ombudsman gelijk toen ze eiste dat ze topless mag zwemmen in de openbare zwembaden. Zou het een activistische ombudsman geweest zijn die haar gelijk gaf, of gewoon een die houdt van vrouwelijk naakt? (in het Nieuwsblad)
‘Een renner met ongeschoren benen hoort niet te winnen. Dat is spuwen in het gezicht van de concurrentie.’
In het wielrennen won Primoz Roglic een rit in de Tirreno-Adriatico zonder zijn benen te scheren. En het kan niet lang meer duren eer ook dat een wokedebat wordt. Want net zoals vrouwen, worden renners haast gedwongen om hun benen te scheren. ‘Het is een kwestie van esthetiek’, aldus Jonas Heyerick, de hoofdredacteur van het wielermagazine Bahamontes. ‘Renners vinden hun afgetrainde benen mooi. Al die spieren liggen als kabels te glimmen. Dat zorgt voor een mentale boost, tot er zo’n behaard sujet hen inhaalt en wint.’
‘Ilona is een vrouw met poten in de klei. Een niet-lullen-maar-poetsentype.’
Caroline Van der Plas, boegbeeld van de Nederlandse boerenpartij BBB, heeft vast geen probleem met behaarde poten.
‘De koe van Salland spreidt de poten over het land.’
Dat Caroline Van der Plas geen problemen heeft met behaarde poten bleek ook uit haar overwinningsspeech.
‘Ik zag op Roland Garros nog nooit dat er onkruid groeide op een tennisveld.’
Volgens AA Gent-coach Hein Vanhaezebrouck was de grasmat van zijn ploeg vorig weekend ook meer geschikt voor voetballers met poten, zo slecht lag ze erbij. (in het Nieuwsblad)
‘Hij is 22, zijn leven zou anders maar vervelend worden. Nu heeft hij nog een doel.’
Over voetbal gesproken: Pep Guardiola, de trainer van Manchester City, had een grondige reden om Erling Haaland na vijf doelpunten in de Champions League van het veld te halen en zo te verhinderen dat hij nog meer scoorde.
‘Alexander De Croo is omwille van het postje in de regering gestapt.’
De N-VA is al zo lang een beleidspartij, dat het bizar is dat ze zich nog steeds bedient van het vocabulaire van de roepers die aan de kant blijven staan. Neem nu jongerenvoorzitter Jeroen Bergers, die Alexander De Croo verwijt dat hij doet waarvoor hij verkozen is: in een regering stappen en proberen om met alle compromissen die daarbij horen een deel van zijn programma uit te voeren.
‘Ik ken vrouwen die de sterren van het dak koken.’
Ook in de culinaire wereld woedde tot slot het wokedebat: er was kritiek omdat bij de nieuwe sterren in de Michelin-gids slechts één vrouw zat die een ster kreeg. Maar nu weten we ook waarom: vrouwen koken die sterren gewoon van het dak. (Ingrid Neven in De Standaard)