camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De droomplek

Buitenplaats Petersburg

Geert Van der Speeten zocht en vond de rust van de natuur in lodges aan de rand van de Veluwe, in het Nederlandse Deelen.

zaterdag 18 maart 2023 om 3.25 uur

 rr


Wat?

Een bijzondere plek aan de rand van de Veluwe, met ‘bosrandsuites’ waar de herfstbladeren onder je voeten knisperen. De nieuwe eigenaars bouwen het voormalige vakantieoord Petersburg, met stacaravans en vakantiehuisjes, stapsgewijs om tot een natuurterrein met luxueuze lodges. Deze tiny houses hebben de oervorm van een houten schuur, maar ze zijn volledig beglaasd met uitzicht op het bos. Ze zijn geknipt voor twee personen, hebben een strak design en zijn voorzien van alle comfort.

Waarom?

Het is een weelde om bomen en een aanpalend natuurgebied pal voor je deur te hebben – er alleen al naar kijken brengt rust. Het kleinschalige en het persoonlijke zijn hier troef, zo ondervonden we zelf. De ontvangst is hartelijk, de dienstverlening discreet. De lodges zijn knap en gerieflijk, met een ruime slaapkamer en een uitgekiende verdeling voor douchecel, keukenblok en zitplek. Met 40 m2 was ons type ook niet bepaald krap. Een kleine veranda maakt dat je zelfs bij regenweer buiten kunt zitten.


 rr

 rr


En waarom nog?

Dit is een plek met een bijzondere geschiedenis. Ooit werd hier woeste heidegrond ingepalmd, in oorlogstijd zelfs door de Duitsers die er een vliegveld installeerden. Ze camoufleerden de verwarmde vliegtuigloodsen als boerderij, een van die loodsen is nu een rijksmonument dat omgebouwd werd tot de B&B Adelaerthoeve. De streek nodigt uit tot lange wandelingen. Wij zagen op zondag het ene na het andere zweefvliegtuig opstijgen. En we doorkruisten Planken Wambuis, een natuurgebied met glooiende heidevelden en prachtige zichten. Je kunt er zelfs wilde paarden spotten. Voor wie een dagtrip verkiest: het nationaal park De Hoge Veluwe, een ideale combi van kunst en natuur, ligt vlakbij.

Voor wie?

Pas sinds vorige zomer zijn de eerste vijftien huisjes in gebruik. Ze kenden meteen een hoge bezettingsgraad bij rust- en stiltezoekers, die ook wel eens een namiddagje in het vlakbij gelegen Arnhem willen winkelen. Buitenplaats Petersburg groeit de volgende jaren nog flink aan, dan wordt het er wellicht drukker.

Waarom niet?

We logeerden in twee bosrandsuites, het grootste en vrijstaande type. Er zijn ook gekoppelde lodges, waar je rekening moet houden met buren. Nog een klein minpunt: een deel van ons gezelschap arriveerde laat en had moeite om zich in het donker te oriënteren.

Hoe en hoeveel?

We betaalden 130 euro per nacht voor de grootste suite. Je kunt zelf je zachtgekookt eitje serveren, ontbijten in de Adelaerthoeve of een goedgevulde ontbijtbox bestellen die met het golfkarretje aan de deur wordt geleverd. Ter plekke zijn e-bikes te huur. Restaurants zochten we in Arnhem, met The Green Rose als tip voor een feestelijke gelegenheid.


Adres receptie: Koningsweg 24B, Arnhem (bij de Adelaerthoeve) Adres: Deelenseweg 3, Arnhem
buitenplaats-petersburg.nl


Op zoek naar een andere Droomplek? We hebben alle hotels in een handig overzichtskaartje gebundeld: standaard.be/droomplekAangeraden

Niet te missen