camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

woensdag 15 maart 2023 om 17.00 uur

1Advocaat Reuzegommer op proces: ‘Niet de hele doop was een mensonterende behandeling’

Louis De Groote, de advocaat die J.J. ‘Zaadje’ bijstaat, wendde zich in het begin van zijn pleidooi tot de nabestaanden van Sanda Dia. ‘Dat doe ik niet als advocaat, maar als mens’, zegt hij. ‘U mag mij haten. Uw verdriet moet onmetelijk zijn. Dit had niet moeten gebeuren.’

‘Wij erkennen verantwoordelijk te zijn voor het overlijden van Sanda. Wij hebben onopzettelijk zijn dood veroorzaakt. Wat hem is aangedaan, was mensonterend. Maar niet de hele doop was een mensonterende behandeling. Dat moet in zijn context worden geplaatst.’

  BELGA

2Pensioenextra’s aan De Croo en Bracke zijn onwettig, oordeelt juridisch advies aan de Kamer

De pensioenbonussen die voormalige Kamervoorzitters Siegfried Bracke (N-VA) en Herman De Croo (Open VLD) krijgen, zijn onwettig. Dat staat te lezen in de twee adviezen die Kamervoorzitter Eliane Tillieux (PS) ingewonnen had bij afzonderlijke advocatenkantoren. Zij stellen zich ook ernstige vragen bij de manier waarop die regeling tot stand is gekomen. Het is nooit door de bevoegde instanties bekrachtigd, maar lijkt vooral in de achterkamers van de Kamer te zijn bedisseld.

  BELGA

3Meisje (17) dat omvergereden werd op e-step overleden

Het 17-jarige meisje dat zaterdag kort voor de middag op de N60 in het Oost-Vlaamse Ouwegem op een e-step aangereden werd, is aan haar verwondingen overleden. Dat bevestigt het Oost-Vlaamse parket.

De tiener reed tegen de richting van het verkeer in en wou de rijweg, die bestaat uit een dubbele rijstrook, oversteken. Ze deed dat op het ogenblik dat twee naderende voertuigen een afslag zouden nemen. Maar de bestuurder van een derde voertuig, dat op de tweede rijstrook naderde, kon haar niet zien en heeft haar gegrepen. De bestuurder, een 70-jarige man uit Sint-Niklaas, was niet geïntoxiceerd, en de speeksel- en alcoholtest waren negatief.

4Lotte Kopecky soleert enkele dagen na overlijden broer naar knappe zege in Nokere Koerse

  Geert Tresignie

Lotte Kopecky heeft Nokere Koerse op haar naam geschreven. Kopecky, die enkele dagen geleden nog afscheid moest nemen van haar oudste broer, toonde zich de hele dag bedrijvig. Ze zat mee in de vroege vlucht, werd gegrepen en trok dan maar enkele kilometers van de finish opnieuw ten aanval. Solo trok ze de overwinning over de streep. ‘Met de benen die ik vandaag had, reden we misschien wel met twee’, klonk het achteraf.

5Net Brussel verantwoordelijk voor zelfdoding werknemer

De gewestelijke afvalmaatschappij Net Brussel is veroordeeld voor de dood van Didier Fournier, die uit het leven stapte na aanhoudende pesterijen door de ploegbaas. De rechter legde Net Brussel een voorwaardelijke boete op van 36.000 euro. De ploegbaas kreeg opschorting van straf.

  BELGA

6Demir: ‘Asielcentrum in Hellebos zou milieumisdrijf zijn’

Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is het terrein in Kampenhout ongeschikt om een tijdelijk asielcentrum te ontvangen. Dat antwoordde de minister op een vraag van Vlaams Belang-parlementslid Klaas Slootmans. ‘Als men toch zou doorzetten, is dat een milieu-inbreuk en dat is een misdrijf. Dat is vervolgbaar. Dan zal ik de afdeling handhaving inzetten’, verklaarde Demir.

7Centre Pompidou breidt imperium verder uit

Het Centre Pompidou heeft een contract getekend voor een nieuw museum, gewijd aan kunstenaars uit de Arabische wereld. Dat meldt Le Monde. Het moet in 2027 of 2028 verrijzen in de woestijnstad Al-Ula, in het noordwesten van het koninkrijk. Ook in Seoel, in Korea, moet binnenkort een antenne van het Centre Pompidou openen in een nog te renoveren gebouw. Het wordt een samenwerking met de Hanwha-groep voor een periode van vier jaar.

Het Centre Pompidou heeft zijn merknaam en knowhow intussen over de hele wereld verspreid, van Malaga tot Shanghai, van Brussel tot New Jersey. Aan het lenen van de merknaam is een enveloppe van 20 miljoen euro verbonden.

  Getty Images

8Turkije zal Navo-lidmaatschap Finland ‘hoogstwaarschijnlijk’ snel goedkeuren

Turkije is van plan het verzoek van Finland om toe te treden tot de Navo los te koppelen van de Zweedse kandidatuur, bevestigden Turkse regeringsfunctionarissen aan persbureau Reuters. Het Turkse parlement zal de Navo-toetreding van Finland hoogstwaarschijnlijk goedkeuren voor het halverwege april de deuren sluit, in de aanloop naar de Turkse verkiezingen.

Naast Turkije vormde Hongarije tot nu toe een obstakel in het dossier. Dat land blijft het dichtst van alle EU-landen aanleunen bij Rusland. Bovendien zoekt het naar pasmunt in de onderhandelingen met de EU over de ontmanteling van de Hongaarse rechtsstaat.

Aangeraden

Niet te missen