Foto: Reuters

Meisjes van 12 en 13 bekennen moord in Duitsland: moest 12-jarige Luise sterven omdat ze hen had uitgelachen?

In Duitsland werden twee tienermeisjes opgepakt voor de moord op hun leeftijdsgenootje, de 12-jarige Luise. Omdat de meisjes jonger dan 14 jaar zijn, kunnen zij niet strafrechtelijk verantwoordelijk gesteld worden voor hun daden.

Op zaterdag werd de 12-jarige Luise uit Freudenberg, een dorpje zo’n 80 kilometer ten oosten van Keulen, voor het laatst gezien. Ze had een vriendinnetje bezocht en was daar omstreeks 17.30 uur vertrokken. Luise ­– haar achternaam is niet bekend – kwam nooit thuis. Haar ouders alarmeerden ’s avonds de politie. Zondag werd het levenloze lichaam van het meisje aangetroffen langs een fietspad in een bosje. Niet op de route naar huis, maar volgens tabloid Bild in tegenovergestelde richting op zo’n 2 kilometer van de woonst van haar vriendin.

De omstandigheden van het overlijden waren op dat moment nog onduidelijk, maar er werd wel een moordonderzoek opgestart. Maandag bleek uit een autopsie dat Luise door talrijke messteken was doodgebloed. Dinsdag werden twee verdachten opgepakt: twee tienermeisjes van 12 en 13 jaar oud uit de kennissenkring van Luise. Een eerste verhoor bracht tegenstrijdige verklaringen aan het licht. Tijdens een tweede verhoor met aanwezigheid van psychologen en hun ouders gaven ze de misdaad toe.

Vervolging

Freudenberg bevindt zich in een staat van shock. De vlaggen hangen halfstok. Familieleden, leerlingen, ouders en leerkrachten rouwen om de dood van het meisje. De schoolwebsite is offline gehaald. ‘We rouwen om Luise. Ze werd veel te vroeg met geweld uit ons midden en uit haar familie gerukt.’

Op een persconferentie kon de openbaar aanklager niets anders dan bevestigen dat het misdrijf allicht werd gepleegd door twee kinderen. Het lijkt er niet op dat nog iemand betrokken was en er zijn geen aanwijzingen voor een zedendelict. ‘Dit is een bijzondere zaak. Vanwege privacyredenen en ter bescherming van de jeugd, gaan we slechts beperkt informatie geven.’ Het moordwapen ontbreekt nog en over een mogelijk motief kon de aanklager weinig kwijt. Volgens Duitse media ligt een banale ruzie aan de grondslag van de moord.

Wraak

De Duitse krant Focus schrijft woensdag dat de drie tieners ruzie hadden gemaakt waarbij het slachtoffer een van de twee andere meisjes had uitgelachen. Volgens de Duitse krant wordt nu de vraag gesteld of het allemaal gebeurde in een vlaag van woede of niet. Ook de piste van wraak is volgens Focus een mogelijkheid.

Beide verdachten zijn jonger dan 14 jaar en kunnen dus niet verantwoordelijk worden geacht voor hun daden. ‘Dat betekent niet dat er nu niets zal worden gedaan’, benadrukte het parket. ‘We leggen deze zaak in handen van de jeugdautoriteiten.’ Die kunnen overgaan tot een vorm van jeugdzorg of jeugdreclassering, afhankelijk van de ernst van het gepleegde misdrijf en de individuele omstandigheden van de zaak.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden