‘We zijn radeloos’: Fuse moet zich toch houden aan strenge geluidsnormen
Het Milieucollege van het Brussels gewest heeft op 6 maart de meest recente beslissing van Leefmilieu Brussel vernietigd in het dossier van technoclub Fuse. Daardoor kan Fuse nog wel de deuren openen, maar moet ze zich houden aan de strenge geluidsnormen.
Begin januari kondigde Fuse aan dat het de deuren zou sluiten omdat het volgens de uitbater ‘onmogelijk was een club in deze omstandigheden te openen’. Leefmilieu Brussel had beslist, na klachten van een buurman die een aangrenzend pand had gekocht, dat de discotheek zich aan een geluidsnorm van 95 decibel moest houden en om 2 uur de deuren moest sluiten.
Fuse tekende eind januari beroep aan, waarna Leefmilieu Brussel zijn beslissing aanpaste: er kwam een overgangsperiode van twee jaar waarin Fuse twee keer per week tussen 23 uur en 7 uur zou mogen opengaan met een limiet van negentig evenementen per jaar, en de geluidsnorm zou variëren naarmate de drukte en de uren van de opening.
Het Milieucollege heeft de maatregelen die Leefmilieu Brussel oplegde, nu vernietigd. Volgens die instantie hield de beslissing een wijziging van de voorwaarden van de milieuvergunning in, een bevoegdheid van de stad Brussel. Leefmilieu Brussel zou alleen kunnen beslissen over een gedeeltelijke of volledige sluiting. ‘Dit brengt ons terug naar de oorspronkelijke situatie’, zegt Leefmilieu Brussel.
Fuse valt hiermee dus terug op de (strengere) regels van de oorspronkelijke milieuvergunning. ‘Fuse zal zich moeten beperken tot 100 en 115 decibel, met inachtneming van de voorwaarden van het besluit versterkt geluid’, klinkt het bij Leefmilieu Brussel. De nachtclub zal er ook op moeten letten dat de geluidsniveaus worden geregistreerd en dat het besluit buurtlawaai wordt nageleefd.
Klein hartje
Voor Fuse-uitbater Steven Van Belle valt de nietigverklaring wederom zwaar. ‘We zijn radeloos’, zegt hij. ‘We kunnen ons onmogelijk aan de strenge geluidsnormen houden. Dat hebben zelfs studies aangetoond. Het voelt alsof we gevangenzitten.’ Van Belle vreest dat Fuse binnen enkele weken zal sluiten. ‘We verwachten een brief van Leefmilieu.’
De zaak is een precedent voor de stad Brussel en Leefmilieu. Daar is ook Van Belle zich bewust van. ‘Alleen de politiek kan een oplossing vinden. We richten ons daarom op de taskforce (over nightlife, die in januari werd opgericht naar aanleiding van de situatie bij Fuse, nvdr), met een heel klein hartje’, aldus Van Belle.
‘Als de politiek het Brusselse nachtleven wil bewaren, moet er een wijziging komen in de wet. Anders zullen na ons, nog vele andere Brusselse clubs moeten sluiten of verhuizen’, zei Van Belle in een eerder interview met Bruzz.