Te veel vakantiedagen over: Frank Deboosere (64) moet volgende week al met pensioen

De afscheidstournee van Frank Deboosere is zo goed als voorbij. De weerman van de VRT gaat op 1 september met pensioen, maar presenteert al op 20 maart zijn laatste weerbericht op Eén. Deboosere vertrekt het liefst met stille trom, maar wordt uitgebreid uitgewuifd op radio en tv.

Het zal toch even schrikken zijn voor de vele Vlamingen die al 36 jaar opstaan en gaan slapen met een weerpraatje van Frank Deboosere. Op maandag 20 maart rond halfacht presenteert hij zijn laatste weerbericht op Eén. Officieel moet hij pas met pensioen op 1 september, een maand na zijn 65ste verjaardag. Maar zijn afscheidstournee, zoals vorig jaar aangekondigd, eindigt al op maandag 20 maart. Na die datum is Deboosere er niet meer ‘met meer weer’, noch op Eén, noch op een radiozender van de openbare omroep. De weerman heeft zo veel vakantiedagen opgebouwd dat hij de deur van de Reyerslaan al vijf maanden voor zijn 65ste achter zich dicht trekt.

Volgens ingewijden had de weerman zijn rit bij de VRT graag volledig uitgedaan. Maar Deboosere moest zijn vakantiedagen opnemen; uitbetalen kon niet. En dus gaat Frank Deboosere op zijn 64ste met pensioen en blijft de VRT vasthouden aan de grens van 65, zoals voor wielerjournalist Michel Wuyts en politiek journalist Linda De Win. Radio 2-presentator Luc Verschueren, die Deboosere van 1990 tot 2004 te gast had in zijn populaire radioprogramma Ochtendkuren, vindt het jammer dat Deboosere moet vertrekken. ‘Frank is er altijd: ’s morgens, ’s avonds, in het weekend, in de vakantie. Volgens mij zit hij ’s morgens vroeg in zijn onderbroek de weerkaarten te bekijken. Mensen luisteren speciaal voor hem, kijken speciaal voor hem tv. Hij is een fantastisch product. Zo’n product gooi je niet weg.’

Te veel vakantiedagen over: Frank Deboosere (64) moet volgende week al met pensioen
Frank Deboosere nu. Foto: Kris Van Exel

Frank Deboosere volgde in 1987 Armand Pien op. Die hield het 37 jaar vol. Deboosere blijft op 36 jaar steken, maar Armand Pien ging tot zijn zeventigste door. Bovendien kwam Pien niet dagelijks op radio en tv. Pien presenteerde rond de twintigduizend weerberichten, Deboosere een vijfvoud daarvan. Omdat hij pas op 1 september officieel met pensioen gaat, zal hij voor die datum nergens anders te zien of te beluisteren zijn. Zijn weerbericht op zijn sociale media, waar hij honderdduizenden volgers heeft, loopt wel gewoon door. Bij de VRT blijven Sabine Hagedoren en Bram Verbruggen op post en er is versterking op komst. Wie dat wordt, is nog niet bekend.

Bescheiden als hij is, wil Frank Deboosere de deur het liefst in alle stilte achter zich dichttrekken. De openbare omroep ziet dat anders en zendt op 20 maart het programma Dank weerman Frank uit, meteen na zijn laatste weerbericht. Met archiefbeelden, zijn eigen woorden, die van weercollega’s Sabine en Bram, oud-collega’s Peggy De Meyer en Georges Küster, VTM-collega David Dehenauw, radiomakers, jeugdvrienden en medewerkers van Kom op tegen Kanker en de sterrenwacht. Ook Frank komt zelf aan het woord, met grote interviews wacht hij tot 21 maart. Radio 2 neemt al op 18 maart afscheid met een uitzending van De Weekwatchers, waarin Frank Deboosere voor het eerst de centrale gast is. Deboosere heeft bijna 33 jaar nagenoeg elke zaterdagochtend het weerbericht op Radio 2 gedaan.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden