Kort
De nieuwsfeiten van de dag
1Schacht die met Sanda Dia werd gedoopt: ‘Ik wil dat het voorbij is’
Op het proces waar achttien leden van de studentenclub Reuzegom terechtstaan voor de dodelijke studentendoop van Sanda Dia, heeft medeschacht C. het woord genomen. ‘Wij weten dat niemand dit gewild heeft, niemand heeft gezegd dat deze doop zo zou eindigen. Er is veel media-aandacht, om hen af te schilderen alsof ze dat hadden gewild, maar dat is niet waar.’
‘Ik wil gewoon dat het voorbij is, dat er een uitspraak wordt gedaan, dat het achter de rug is’, zegt hij. C. voelt afschuw en verdriet over de doop. Hij denkt dat een uitspraak voor iedereen deugd zou doen.
2Scifikomedie met dildogevecht grote slokop op Oscars
epa-efe
Met Everything everywhere all at once won een scifikomedie met een dildogevecht en een overwegend Aziatisch-Amerikaanse cast de Oscar voor beste film. In totaal won de film van Daniel Kwan en Daniel Scheinert zeven beeldjes. Lukas Dhont kon zijn nominatie voor Close niet verzilveren. Het was All quiet on the western front dat zich tot beste internationale film mocht kronen.
3AfricaMuseum stelt diplomaat Bart Ouvry aan als nieuwe directeur
Bart Ouvry als ambassadeur van de EU in Mali, in 2020. afp
Diplomaat Bart Ouvry (62) wordt de nieuwe directeur van het AfricaMuseum. Met mandaten in Kenia, Congo en momenteel Mali heeft hij ervaring met het Afrikaanse continent. ‘Ik denk dat ik de gevoeligheden van de Afrikanen goed aanvoel’, zegt hij. Ouvry wordt de opvolger van Guido Gryseels, die vorig jaar op 70-jarige leeftijd met pensioen ging. Die had zijn handen vol met debatten over de verdere dekolonisering en ging in gesprek met diaspora die daarvoor pleitte. Hoewel het museum al een hele weg heeft afgelegd, blijft het onderwerp bijzonder gevoelig. Diplomatieke gaven kunnen hier behulpzaam zijn.
4Vier maanden cel voor moeder die ‘pedagogische tik’ uitdeelde
Een vrouw uit Evere is door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van vier maanden omdat ze haar minderjarige zoon drie jaar geleden een klap had uitgedeeld. Volgens haar advocaat ging het enkel om een ‘pedagogische tik’, maar de rechter oordeelde dat de moeder zich schuldig had gemaakt aan slagen en verwondingen. ‘De rechtbank houdt rekening met het feit dat het kind zeker niet gemakkelijk was, maar moet ook vaststellen dat er tijdens het proces geen sprake was van spijt bij de beklaagde’, aldus de rechter.
5Britse inlichtingendiensten: ‘Wagner-groep moet gas terugnemen door rekruteringsproblemen’
Jevgeni Prigozjin, de topman van het meedogenloze huurlingenleger Wagner-groep, moet het over een andere boeg gooien om strijdkrachten te ronselen. ‘Hij richt zich allicht op vrije burgers’, leest een update van de Britse inlichtingendiensten. ‘Via sportcentra in zeker veertig locaties in Rusland.’ Volgens de Britten trekken recruiters ook naar scholen om er via formulieren contactgegevens van ‘jonge strijders’ binnen te halen.
6Belgische overheid veroordeeld voor behandeling van terreurverdachten
belga
De rechtbank heeft de Belgische staat veroordeeld omdat ze onvoldoende argumenteert waarom naaktfouilles van de terreurverdachten noodzakelijk zijn. Dat bericht La Libre Belgique. De rechter oordeelt dat de geblinddoekte naaktfouilles per direct moeten stoppen. De terreurverdachten klaagden al bij aanvang over hun behandeling tijdens het proces. Eerst veroorzaakten de ‘glazen boxen’ onrust, daarna waren het de naaktfouilles.
7Gary Lineker keert terug naar ‘Match of the day’
afp
Gary Lineker keert terug naar het voetbalprogramma Match of the day van de BBC. Hij werd vorige week van het programma gehaald omdat hij zich op Twitter kritisch had uitgelaten over het asielbeleid van de Britse regering. Dat veroorzaakte grote ophef en Lineker kreeg veel steun van collega’s. De BBC moest zich excuseren en stelde dat ze ‘hard werkt om de situatie op te lossen’. Lineker liet meteen nog eens duidelijk weten dat zijn standpunt niet was veranderd.
8Wout Bru, Willem Hiele en Manon Schenck krijgen eerste Michelinster
Peter Goossens (Hof van Cleve), Viki Geunes (Zilte) en Tim Boury (Boury) behouden hun drie Michelinsterren. Karen Torosyan (Bozar Restaurant) is de enige nieuwe tweesterrenchef en maar liefst vijftien restaurants kregen hun eerste ster, waaronder dat van de bekende chef Wout Bru. België telt nu 3 restaurants met 3 sterren, 22 restaurants met 2 sterren en 124 restaurants met 1 ster.