camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

vrijdag 10 maart 2023 om 17.00 uur

1Vlaamse regering sluit stikstofakkoord

Witte rook op het Martelarenplein. De Vlaamse regering heeft na lang onderhandelen een akkoord over het netelige stikstofdossier. De moeizame tocht richting een vergelijk ontketende een ongeziene politieke crisis op het Vlaamse niveau. Daarin stonden vooral coalitiepartners N-VA en CD&V lijnrecht tegenover elkaar. Op een persconferentie tonen de regeringsleden zich alvast erg opgetogen. ‘Het lijkt altijd onmogelijk tot het gedaan wordt’, citeert minister-president Jan Jambon (N-VA) Nelson Mandela.

  belga

2‘Bachmoet nog niet omsingeld’

‘De Russische troepen hebben hun offensief in en rond Bachmoet voortgezet, maar hebben geen omtrekkende beweging voltooid of de stad omsingeld’, schrijft de defensiedenktank Institute for the Study of War (ISW) in zijn recentste analyse over het Oekraïense slagveld.

Wel stellen de ISW-analisten dat de Russische troepen het tempo hebben opgedreven van hun operaties ten noordwesten van de belegerde stad. De serie raketaanvallen op Oekraïense steden donderdag — de grootste van dit jaar — diende volgens het ISW ‘waarschijnlijk alleen de Russische staatspropaganda’.

3Verkeershinder beperkt op stakingsdag

Net als bij andere openbare diensten legt een deel van het personeel van De Lijn, de NMBS en de MIVB vrijdag het werk neer. Toch is er geen ernstige hinder te merken op de weg en verloopt de ochtendspits zoals gewoonlijk. Dat zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. ‘Stakingen van het openbaar vervoer hebben al enkele jaren geen grote impact meer op het snelwegverkeer’, zegt Bruyninckx. ‘Mensen organiseren zich ernaar. We zien vandaag een typische vrijdagochtendspits en dat is meestal de rustigste van de week.’

  belga

4Ook Brussels Gewest werkt aan Tiktok-ban op diensttoestellen van ambtenaren

Ook het Brussel Gewest zal de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad volgen voor een verbod van Tiktok op diensttoestellen voor overheidspersoneel van niet enkel het Gewest, maar ook van de lokale overheden. Dat is vrijdag te horen op het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) en van minister van Lokale Besturen en Digitale Transitie Bernard Clerfayt (Défi).

5Euronav verkoopt olietanker aan VN om milieuramp in Jemen te voorkomen

De Antwerpse olietankerrederij Euronav heeft een olietanker verkocht aan de Verenigde Naties. De nieuwe tanker moet de olie opslaan die nu nog in de FSO Safer is opgeslagen, een verouderde tanker die voor de kust van Jemen ligt. Dat schip wordt niet meer onderhouden, maar doet nog dienst als drijvende opslagplaats voor ruwe olie. Experts waarschuwen al jaren dat de oude tanker uit elkaar kan vallen, kan exploderen of in brand kan vliegen, wat een grote milieuramp in de Rode Zee zou veroorzaken. Ook de maritieme handel zou zwaar worden getroffen.

  belga

6Noord-Korea oefent met raketten ‘voor het geval van een echte oorlog’

Noord-Korea heeft zes korteafstandraketten afgevuurd richting de Gele Zee, ten westen van het land. De staatspers meldt dat het vertoon twee doelstellingen heeft. ‘Ten eerste om af te schrikken en oorlog te vermijden.’ De tweede reden waarom het land een versnelling hoger wil schakelen met zijn militaire oefeningen is om zich voor te bereiden ‘op het geval van een echte oorlog’.

7Volledige rit in Parijs-Nice afgelast wegens ‘uitzonderlijk harde wind’ op parcours

De organisatoren van Parijs-Nice hebben de zesde etappe, vrijdag tussen Tourves en La Colle-sur-Loup, geannuleerd wegens ‘de uitzonderlijk harde wind’. De organisatie had opties onderzocht om het parcours te wijzigen, wachtte af, maar moest uiteindelijk toch de etappe schrappen. De rit van zaterdag gaat wel door zoals voorzien.

  afp

Aangeraden

Niet te missen