Hamburg

Oud-lid richt bloedbad aan bij getuigen van Jehova

Donderdagavond heeft een voormalig lid van de getuigen van Jehova zes volwassenen en een ongeboren kind gedood. Toen een speciaal commandoteam van de politie arriveerde, heeft hij zichzelf neergeschoten. De dader had een wapenvergunning en veel wapens.

In Hamburg is donderdagavond een zwaarbewapende man een bijeenkomst van de getuigen van Jehova binnengevallen. Hij schoot zes volwassenen en een ongeboren kind neer. Op een persconferentie vrijdag vertelden de autoriteiten dat ze rond 9 uur ’s avonds 47 noodoproepen kregen, vele daarvan waren afkomstig uit het gebouw waar de getuigen van Jehova waren samengekomen. Een getuige in de buurt vertelde later aan journalisten dat er vier keer een reeks salvo’s had gevolgd. Tussen de schoten was telkens een korte stilte van twintig seconden tot een minuut.

Enkele minuten na de noodoproepen, was een speciaal politiecommando ter plekke om het gebouw te doorzoeken. In de eerste ruimte lagen dode lichamen en gewonden. De overlevenden konden de politie tips geven waar de schutter zich mogelijk bevond.

Nadat een schot op de bovenverdieping had geklonken, vond de politie het levenloze lichaam van de schutter, die zichzelf had gedood. De politie van Hamburg zegt dat de snelle tussenkomst van het commando heeft belet dat er nog meer slachtoffers zijn gevallen. In totaal zijn acht dodelijke slachtoffers (onder wie de dader) en acht gewonden gevallen. Vier onder hen zijn zwaargewond.

Oud-lid richt bloedbad aan bij getuigen van Jehova
Foto: AP

Wapenvergunning

De dader is een 35-jarige man, Philipp F., die vroeger lid was van de religieuze groepering. Bij een huiszoeking zijn veel wapens gevonden. F. had een wapenvergunning, omdat hij sportschutter was. Enkele maanden geleden heeft de overheid een anonieme brief gekregen waarin iemand vroeg om die wapenvergunning te herbekijken. De anonieme brief suggereerde dat F. psychologische problemen had en bijzonder kwaad was op de getuigen van Jehova. Op de persconferentie verklaarde de politie dat ze, na een onderzoek, tot de vaststelling was gekomen dat ‘een anonieme brief waarin de schrijver zich zorgen maakt over de psychische toestand van iemand’, onvoldoende redenen zijn om de wapenvergunning te herzien.

Video lijkt schutter te tonen die dodelijke aanslag pleegde in centrum van getuigen van Jehova

‘Geschokt’

De politie heeft er een tijd rekening mee gehouden dat de schutter op de vlucht was. Ze sperde de wijk rond het gebouw af en riep de bevolking op om uit de buurt te blijven. De toestand werd de eerste uren ‘extreem gevaarlijk’. De politie heeft tot in de vroege uren vanochtend het gebouw doorzocht.

De getuigen van Jehova zijn een christelijke gemeenschap met een eigen interpretatie van de Bijbel. Zij zijn ervan overtuigd dat zij, in de nieuwe wereld, door God worden uitverkoren. Ze moeten zich aan strenge voorschriften houden. Wereldwijd heeft de gemeenschap zo’n 8 miljoen volgers. In Duitsland tellen, volgens DPA, de getuigen van Jehova 200.000 leden en het is daarmee een van de grootste gemeenschappen in Europa.

Bondskanselier Olaf Scholz heeft zijn medeleven betuigd. Hij noemde het ‘een brutale gewelddaad’. De Bondsminister van Binnenlandse Zaken, Nancy Faeser, zei dat ze geschokt was door de daad. De overlevenden, de families en ooggetuigen krijgen psychologische bijstand.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden