camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

woensdag 8 maart 2023 om 17.00 uur

1Onderzoek naar dreiging met aanslag in Brusselse metro

Het parket is een onderzoek gestart naar een persoon die tot tweemaal toe dreigde met een aanslag in Brussel. In anonieme mails die hij verstuurde naar de Europese instellingen zei hij dat hij een aanslag zou plegen op de metro en tegen de lgbti-gemeenschap in de hoofdstad. De aanslag op de metro zou woensdag plaatsvinden.

2Ook woensdag bleven 104 Delhaizewinkels dicht

Uit protest tegen de beslissing van de hoofdzetel om alle 128 winkels die Delhaize zelf uitbaat, te verzelfstandigen, sloten maandagmiddag meer dan 100 van die winkels de deuren. De werknemers vrezen dat hun loon- en arbeidsvoorwaarden zullen verslechteren.

3EU wil massaal zonnepanelen en batterijen produceren

  belga

De Europese Commissie stelt voor om de productiecapaciteit in de EU van groene technologie tegen 2030 sterk op te voeren. Het is een antwoord op ‘Inflation Reduction’, de plannen van de Amerikaanse president Joe Biden om de inflatie onder controle te houden. Zo wil Europa de eigen industrie versterken en de afhankelijkheid van vooral China afbouwen.

4Belg wint megajackpot van 145 miljoen euro bij Euromillions

  Shutterstock

De Euromillions-trekking van 7 maart heeft één grote winnaar opgeleverd. Een Belg, of toch iemand die zijn of haar lotje in ons land kocht. Met net geen 145 miljoen euro is dit de derde grootste jackpot die ooit in België is gewonnen.

5Poolse propagandamedia onder vuur na zelfmoord zoon oppositielid

De dood van de 15-jarige Mikolaj Filiks heeft een schokgolf veroorzaakt in Polen. De jongen, zoon van een parlementslid van oppositiepartij Burgerplatform (PO), kwam vorige maand om door zelfdoding. Dat gebeurde enkele weken nadat regeringsgezinde staatsmedia de schijnwerpers hadden gevestigd op een pedofiliezaak waarin hij het slachtoffer was.

6‘Voor Gent’, de stadslijst van Open VLD en Vooruit, wordt op 26 maart bekrachtigd

Freya Van den Bossche.  bdw

2024 laat niet op zich wachten. In Gent timmeren ­liberalen en socialisten al een tijdje aan een gemeenschappelijke stadslijst. Die zal de naam ‘Voor Gent’ krijgen en wordt op 26 maart bekrachtigd. De huidige burgemeester, Mathias De Clercq, zal de lijst trekken. De lijst betekent ook de terugkeer van het ­socialistische boegbeeld Freya Van den Bossche. Zij zou de vierde plaats krijgen op de lijst.

7Voor de jongste vrouwen is de loonkloof passé, voor andere vrouwen nog lang niet

Vrouwen hebben in ons land in 2021 per uur gemiddeld 5 procent minder verdiend dan mannen. Daarmee is de gemiddelde loonkloof iets kleiner geworden vergeleken met het jaar voordien, leren nieuwe cijfers van Statbel over de genderloonkloof, die werden bekendgemaakt naar aanleiding van Vrouwendag. In 2021 was het verschil nog 5,3 procent.

8Vlees, zuivel en rijst zijn klimaatboosdoeners

  Dieter Telemans

Een groep Amerikaanse onderzoekers heeft het klimaateffect van voedsel wereldwijd onder de loep genomen. Dat is al eerder gebeurd, maar zij hebben het verfijnd en ­uitgesplitst over de verschillende soorten broeikasgassen – die allemaal een ander opwarmend vermogen hebben. De impact daarvan hebben ze beoordeeld over een ­periode vanaf 2020 tot 2100. De conclusies? Vlees, zuivel en rijst zijn klimaatboosdoeners. Ingrijpen op productie, dieet en voedselverlies kan een halve graad globale opwarming voorkomen.

9Voetbalbond wil niet langer de Rode Duivels, maar de fans pamperen

#WirSchaffenDas. Met die slogan in het Duits – een knipoog naar het EK van volgend jaar in Duitsland en de nationaliteit van de nieuwe bondscoach Domenico Tedesco – lanceerde de voetbalbond een nieuwe campagne om de banden met de fans aan te halen. De staf van de Rode Duivels wordt afgeslankt. Er wordt onder meer gesnoeid in de medische staf. Conditietrainer Johan Gerets, een zoon van oud-international Eric Gerets, liet al weten dat er geen plaats meer is voor hem. Met Lieven Maesschalck wordt nog onderhandeld.

Aangeraden

Niet te missen