Symbolische beelden tijdens massaal protest in Tbilisi: Waterkanon schrikt protesteerders met Europese vlag niet af

Duizenden mensen waren dinsdagavond op straat gekomen in de Georgische hoofdstad Tbilisi om te protesteren tegen een controversieel wetsvoorstel over ‘buitenlandse agenten’. Tegenstanders vrezen dat de wet vooral als doel heeft om de media en ngo’s te intimideren. De manifesten verzamelden zich onder meer aan het parlementsgebouw in de hoofdstad Tbilisi.

Volgens het Georgische ministerie van Binnenlandse Zaken pakte de politie minstens 66 mensen op en raakten bijna 50 agenten gewond bij het protest. De politie dreef de betogers uiteen met traangas en het waterkanon. Er was sprake van ‘gewelddadige incidenten’ waarbij betogers de politie bekogelden met stenen en molotovcocktails. Volgens het ministerie raakten ook burgers gewond, maar daarover werden geen cijfers gecommuniceerd.

Officieel heeft het wetsvoorstel als doel om geldstromen uit het buitenland openbaar te maken. Organisaties die voor meer dan twintig procent vanuit het buitenland gefinancierd worden, moeten zich laten registreren als ‘buitenlandse agenten’, anders riskeren ze forse boetes. Maar de maatregel lijkt vooral gericht op media, ngo’s en andere organisaties die zich kritisch durven uit te laten over het regeringsbeleid. Kritische stemmen zijn vaak afhankelijk van buitenlandse middelen.

Een gelijkaardige wet in Rusland wordt internationaal bekritiseerd als een politiek gemotiveerde maatregel om tegenstanders van het Kremlin te stigmatiseren en de mond te snoeren. Heel wat onafhankelijke media en ngo’s zijn er als ‘buitenlandse agenten’ aangeduid. Vooral sinds de invasie in Oekraïne, ruim een jaar geleden, treedt Rusland massaal op tegen dissidenten in eigen land.

Burgerrechtenactivisten vrezen bovendien dat de wet de kansen van Georgië op EU-lidmaatschap zou aantasten. Ondanks het felle protest is het voorstel dinsdag in een eerste lezing goedgekeurd door een meerderheid van de Georgische parlementsleden. 

In juni vorig jaar kwamen de Georgiërs ook massaal op straat omdat de Europese Commissie een advies had uitgebracht om de aanvraag van Tbilisi voor kandidaat-lidmaatschap van de EU uit te stellen.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden