Foto: belga

Aanslag op Brusselse metro ‘is weinig waarschijnlijk’

Na een grondig onderzoek van de veiligheidsdiensten blijkt een aanval op de Brusselse metro ‘weinig waarschijnlijk’. Een persoon had in een mail naar de politie met een aanslag gedreigd ‘tegen de Europese instellingen en de lgbti-gemeenschap’.

‘Er is ons afgelopen nacht inderdaad een mail overgemaakt waarin gedreigd werd met een aanslag op een Brusselse metrolijn’, zegt An Berger van de federale politie. ‘Die was niet bij ons aangekomen, maar werd ons overgemaakt door de bestemmeling. We hebben de dreiging meteen zeer ernstig genomen en een grondige sweeping uitgevoerd, waarbij niets verdachts is aangetroffen. Vandaag is er nog een verhoogde waakzaamheid.’ Een echte dreiging is ‘weinig waarschijnlijk’, oordeelt het OCAD, die de terreurdreiging inschat in ons land.

De mails zijn in het Russisch opgesteld. Eén eerste mail aan de Europese Instellingen in Brussel zou dateren van 16 februari. Daarin dreigt de persoon met een aanslag op de metrolijn Rogier-IJzer, langsheen de Brusselse kleine Ring, vlakbij het Noordstation. De tweede mail van 6 maart is nog specifieker. Opnieuw in het Russisch zegt de persoon dat er een aanslag zal komen tegen de lgbti-gemeenschap.

‘Houd je gedeisd’

De Amerikaanse ambassade in Brussel heeft ook een veiligheidsalert uitgestuurd. ‘Wees voorzichtig als je in de omgeving van Brussel bent’, luidt het onder meer. ‘Probeer menigtes te vermijden, houd je gedeisd, wees je altijd bewust van je omgeving en houd ook lokale media-updates in de gaten’, zo staat onder meer te lezen.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden