Kort
De nieuwsfeiten van de dag
1Stikstof leidt tot stevig debat in Vlaams Parlement
belga
In het Vlaams Parlement kwam vandaag het stikstofakkoord – of het gebrek daaraan – aan bod. Het leidde tot een geanimeerde zitting, waarbij CD&V-minister Hilde Crevits haar N-VA-collega Zuhal Demir zelfs tot stilte moest aanmanen. Volgens Crevits kom je niet tot een akkoord ‘als je één partij tegen de muur kwakt’. Minister-president Jan Jambon (N-VA) smeekte CD&V zowat om het akkoord goed te keuren. Oppositiepartijen roepen de meerderheid op om de stekker uit de regering te trekken.
• Volg alles over het stikstofdossier in onze liveblog
2Toekomstplan voor Delhaize zet kwaad bloed
fvv
Alle 128 Delhaize-winkels zullen in de toekomst door zelfstandige franchisenemers worden uitgebaat. Dat bommetje dropte de directie van Ahold Delhaize op een bijzondere ondernemingsraad bij de supermarktketen. Volgens de directie is dat de enige manier om de toekomst van Delhaize te verzekeren. Zelfstandige uitbaters kunnen, bijvoorbeeld, flexibeler omgaan met zaken als avond- of zondagswerk. Bij het personeel en de vakbonden komt de beslissing hard aan. In heel het land braken spontane stakingen uit.
3Tweede dag van slachtoffergetuigenissen
belga
Op het proces rond de aanslagen van 22 maart ging de aandacht voor de tweede dag naar getuigenissen van slachtoffers. De verhalen die ze brengen zijn soms hallucinant. Zo vertelde de vrouw van Abdallah Lahlali, een bagageafhandelaar die op de luchthaven werkte, dat een chirurg haar man eerst niet wilde behandelen. Hij dacht abusievelijk dat de man een van de terroristen was. Zij been werd geamputeerd. Een andere vrouw, Karina Ponnet, vertelde hoe de politie pas na drie dagen liet weten dat haar echtgenoot Nic Coopman gestorven was. Nidhi Chaphekar, ‘de stewardess op het bankje’ van de bekende foto, sprak over ‘een muur van vuur’ die op haar afkwam.
• Volg het terreurproces in onze liveblog
4Zestigplussers maken zich zorgen
‘Hoe gaan we dat betalen?’ Uit cijfers van de Koning Boudewijnstichting blijkt dat de Belgische zestigplusser over het algemeen gelukkig is en een goede gezondheid heeft. Maar ze maken zich zorgen om hun financiën. Twee van hen geven een inkijk in hun leefwereld. ‘Mijn man die met pensioen ging, sloeg een kloof met ons vroegere leven.’
5Tentenkamp bij Klein Kasteeltje ontruimd
Kristof Vadino
De Brusselse politie is begonnen met het ontruimen van de tentjes van de asielzoekers die al wekenlang aan de brug aan het Klein Kasteeltje kamperen. Een stadswachter controleerde of de tentjes wel degelijke leeg waren – de bewoners waren eerst geëvacueerd – voor ze van het trottoir afgetrokken werden en afgebroken. De asielzoekers zijn naar ‘verschillende locaties’ gebracht, meldt Fedasil, het agentschap dat instaat voor de opvang. Eerder mislukte het opbreken van het tentenkamp al, omdat er niet voldoende opvangplaatsen voor de asielzoekers waren.
• Tentenkamp aan Klein Kasteeltje ontruimd door politie
6 Luchtalarm in heel Oekraïne
Over heel Oekraïne loeiden vandaag de sirenes van het luchtalarm om te waarschuwen voor een Russische aanval. Intussen gaat de slag om Bachmoet genadeloos verder. Het Russische offensief wordt er omschreven als een ‘zombie-oorlog’, waarbij onophoudelijk hordes slecht getrainde Wagner-huurlingen - voorheen gevangenen - als kanonnenvlees naar voor worden gestuurd. De Navo meent dat vijf Russische soldaten sterven voor elke Oekraïense soldaat. Maar erkent dat ook Oekraïne er significante verliezen lijdt.
• Volg de oorlog in Oekraïne in onze liveblog
7Siegfried Bracke schenkt pensioen niet aan goed doel
Hij heeft zich nooit afgevraagd of wat hij op zijn bankrekening kreeg wel wettelijk was. Dat zegt ex-Kamervoorzitter Siegfried Bracke in een lijvig opiniestuk op de website van Doorbraak. Daarin verdedigt Bracke zich voor het eerst tegen de pensioenrel waarin hij en zijn collega Herman De Croo verzeild raakten. Bracke argumenteert dat iedereen van de regeling wist, en dat de Kamer het systeem steevast goedkeurde. Hij betwist dat de bedragen excessief zouden zijn, en vaart uit tegen vriend en vijand die hem bekritiseerde – ook binnen zijn eigen partij, de N-VA.
8Is het UZ Leuven echt het beste ziekenhuis?
Volgens het Amerikaanse blad Newsweek is het UZ Leuven het beste ziekenhuis van ons land, gevolgd door het UZ Gent. Het is al de vijfde keer dat het blad de ranking ‘The World’s Best Hospitals’ maakt. Maar volgens het agentschap Zorg & Gezondheid hechten patiënten er best niet te veel waarde aan. In het onderzoek ontbreken een heleboel klinische data, en de lijst is bijna uitsluitend gebaseerd op aanbevelingen van artsen en andere zorgprofessionals. Dan zou de website zorgkwaliteit.be, van het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ), beter zijn. Dat geeft het sterfterisico weer voor bepaalde aandoeningen, waardoor ziekenhuizen met elkaar kunnen worden vergeleken.
• Is UZ Leuven echt het beste ziekenhuis van het land?
9Videogame zet conflict Oekraïne - Rusland nog scherper
Er is controverse rond Atomic Heart, een nagelnieuwe videogame die eind afgelopen maand verscheen. Het spel, een dystopische first person-shoorter, werd ontwikkeld door een Russische firma die geheimzinnig doet over zijn thuisbasis – ze claimt plots op Cyprus te zitten. Investeerders in het bedrijf staan dicht bij Poetin, het weigert zich uit te spreken tegen de oorlog in Oekraïne, en het spel heeft heel wat twijfelachtige inhoud. Genoeg voor de Oekraïense regering om Sony, Microsoft en Valve te vragen het spel uit e-shops te verwijderen. Maar die gaan daar vooralsnog niet op in.