Recept
Salade van geglaceerde wortelen met sinaas en kardemom
De geroosterde worteltjes in deze salade worden omhuld met een zoetzuur glazuur van esdoornsiroop en citroensap en krijgen het fruitige gezelschap van partjes sinaasappel. De kardemom geeft een kruidige kick, die de salade een trapje hoger tilt.
ALS BIJGERECHT
VOOR 4 PERSONEN
● 2 bussels wortelen (ongeveer 16 fijne wortelen)
● 2 sinaasappelen
● 4 kardemompeulen of ¼ tl kardemomzaadjes
● 1 stevige klont boter (25 g)
● 1 el esdoornsiroop
● 2 el sinaasappelsap (van de sinaasappelen hierboven)
● 2 el citroensap
● 50 g pistachenoten
● Een handvol peterselie
● Olijfolie
● Zout
BEREIDING
1. Snijd de sinaasappelen à vif. Snijd hiervoor de schil, inclusief het witte vlies, van de sinaasappelen zodat het vruchtvlees zichtbaar wordt. Snijd dan de partjes sinaasappel uit de vliezen. Doe dat boven een mengkom om het sap op te vangen en knijp de vliezen op het einde goed uit om al het sap eruit te halen. Zet het sap opzij voor het glazuur en de partjes voor de salade.
2. Verwarm de oven voor tot 220 °C. Schil de wortelen. Snijd ze vervolgens in de lengte in tweeën.
3. Hussel de wortelen in olijfolie en leg ze op een bakplaat (of twee bakplaten als ze te dicht tegen elkaar liggen). Kruid ze met zout. Zet ze in de hete oven en rooster tot ze bruine randjes krijgen.
4. Smelt nu de boter in een pannetje en voeg hier de esdoornsiroop bij. Laat even pruttelen en blus met het sinaasappel- en citroensap. Laat uitkoken tot je een stroperige consistentie krijgt. Kruid met zout en peper. Haal de wortelen uit de oven, schik ze op een serveerschaal en overgiet ze met het zoete botersausje.
5. Hak de pistachenoten en peterselie fijn. Vijzel de zaadjes van de kardemom grof. Schik de partjes sinaasappel tussen de wortelen. Strooi de kardemom over de salade en werk af met de nootjes en het groen.
TIP
Maak hier een volledige maaltijd van door er wat schijfjes halloumi bij te bakken of er wat feta over te verbrokkelen.