camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

restaurant

Bar Raket

Door

Foto's

zaterdag 11 maart 2023 om 3.25 uur

Bar Raket, Bresstraat 10, 2000 Antwerpen, barraket-antwerp.be, gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag.


Ik heb altijd een boon gehad voor Thomas Snijders. Hoe hij met weinig ingrediënten toch een spannend gerecht in elkaar kan draaien, dat doen weinigen hem na. Culinair design is aan hem niet besteed: hij gaat voor punchy gerechten met pure smaken, voor swingende improvisaties in plaats van uitgewerkte composities. Misschien is dat wel de reden waarom zijn talent nog niet algemeen erkend wordt. Andere koks met dat talent willen hogerop klimmen in de pikorde van de gastronomie, Snijders doet het omgekeerde: na zijn restaurant Lewis lanceert hij nu een hippe eetbar. Op wandelafstand, zodat hij zijn tijd over beide zaken kan verdelen.

Op een doordeweekse dinsdagavond staat hij achter de lange eettoog te koken, te midden van zijn jonge team. Er weerklinkt luide rock, voortdurend stroomt er volk binnen dat aan de toog en aan tafeltjes gaat zitten: dit nieuwe concept is een instant succes.

Nochtans oogt de spijskaart niet spectaculair. Droge worst met garnituur. Gefrituurde artisjok. Rundstartaar met vinaigrette salée. Beenmerg met zuurdesemtoast. Aardappelmousseline met vleesjus. Kikkererwten met beuling. Frietjes. Croque monsieur. Raketijs. Allemaal naar keuze te delen of niet. Tegen prijzen van 8 tot 22 euro (af en toe wat hoger voor de vis en pasta van de dag).

Het lijkt allemaal oersimpel, maar geloof me: Snijders kan zelfs een boterham met boter opwindend maken. Zoals zijn eigen brood waarin hij een soort briochedeeg combineert met zout en een krokante korst.

En de wijnkaart? Oef, geen hippe natuurwijnen met dubieuze aroma’s, gewoon een korte, degelijke selectie van wijnen per glas en per fles, enkele cocktails, enkele bieren en Stella van ’t vat.

Een bomba de la Barceloneta* is een stevig begin, pittig gekruid ook (€ 14). Gevolgd door een al even pittige krabcake met verse groene kruiden (€ 15), en een portie sappige mosselen met gerookte boter (€ 22). Je bestelt hier volgens je eigen ritme en volgorde. Een koppel naast mij combineert vrijelijk twee gerechten op de kaart: croque monsieur en frieten. ‘So what?’ zou Snijders zeggen. Intussen is het alle hens aan dek in zijn open keuken, waardoor er soms wat achteloos met vetstof en vinaigrette wordt omgesprongen, en de presentaties wat strakheid missen. Maar dat is Snijders: een beetje nonchalance zit er bij hem ingebakken.

Ik bestel nog een knapperige caesarsalade met chips van aardpeer, die de chef heeft opgeleukt met stukjes nekvlees van het ibéricovarken (€ 16). Waarna hij even zijn gastronomische kant laat zien met kraakverse gepocheerde tarbot in een klassieke beurre blanc (€ 32). Ik maak mijzelf wijs dat ik ook een nagerecht moet testen: een heerlijke choux met crème van passievrucht (€ 12).

Snijders heeft een swingend nieuw eetconcept neergezet, waar je kunt smullen van lekker bar food tegen scherpe prijzen.

Onafhankelijk gekozen en betalend bezocht

Op zoek naar een ander restaurant? We hebben alle adressen voor u gebundeld in een handige overzichtskaart.


PRIJS-KWALITEITSVERHOUDING

 UITSTEKEND  
 GOED 
 REDELIJK 
 NIPT Getty Images


BOMBA DE LA BARCELONETA

Barceloneta is de volksbuurt van Barcelona, de heimat van deze grote, ronde, gefrituurde aardappelkroket die ook gehakt en gekruid vlees bevat, en overgoten wordt met salsa brava (pikante tomatensaus) en aioli (lookmayonaise). Deze ‘bomba’ maakt deel uit van de Spaanse tapascultuur, de naam refereert aan de smaakexplosie die je ervaart als je in de kroket bijt. Sommigen zien er een verwijzing in naar de revolutionairen die zich vroeger in deze wijk van Barcelona ophielden.


Aangeraden

Niet te missen