Foto: BELGA

Wit-Russische oppositieleider Tichanovskaja veroordeeld tot vijftien jaar cel

Na de frauduleuze verkiezingen van 2021 vluchtte oppositieleider Svetlana Tichanovskaja naar Litouwen. Nu is ze in Wit-Rusland bij verstek veroordeeld tot vijftien jaar cel.

Een Wit-Russische rechtbank heeft maandag oppositieleider Svetlana Tichanovskaja bij verstek tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Dat melden internationale persbureaus. Eerder werd negentien jaar tegen haar geëist. De 40-jarige Tichanovskaja geldt als de belangrijkste opposant van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko. Zij werd veroordeeld voor onder meer hoogverraad en het oprichten en leiden van een extremistische organisatie.

Samen met een andere tegenstander, Pavel Latoesjko, die achttien jaar cel kreeg, zou ze hebben samengezworen ‘om de macht op ongrondwettelijke wijze te grijpen’. Voor Tichanovskaja komt de veroordeling niet als verrassing. Eerder omschreef ze het proces tegen haar als een ‘farce’. Kort na haar veroordeling verklaarde Tichanovskaja op Twitter haar strijd niet te zullen staken. ‘Dit is hoe het regime mijn werk voor democratische veranderingen in Wit-Rusland “beloonde”’, schreef ze. ‘Vandaag denk ik niet aan mijn eigen veroordeling. Ik denk aan de duizenden onschuldigen, vastgehouden en veroordeeld tot effectieve gevangenisstraffen’.

In de lente van 2020 werd haar echtgenoot en presidentskandidaat Sergej Tichanovski gearresteerd; later werd hij tot achttien jaar cel veroordeeld. Vervolgens reisde Tichanovskaja langs Europese hoofdsteden om steun te verwerven voor een democratisch Wit-Rusland. Na de frauduleuze verkiezingen van 2021, waar ze de kandidatuur van haar man overnam, vluchtte ze naar Litouwen. De oppositie beschuldigde Loekasjenko van fraude en de massale betogingen die volgden werden hardhandig neergeslagen. De voorbije jaren ontvluchtten meerdere tegenstanders en activisten Wit-Rusland vanwege het repressieve regime. Verschillende critici hebben sindsdien lange celstraffen opgelegd gekregen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden