Kort
De tien nieuwsfeiten van de dag
1Chaos in Vlaamse regering is compleet
Hoe moet het verder met de Vlaamse regering? Niemand die het weet. CD&V wil niet plooien, de N-VA wil de christendemocraten het mes op de keel zetten. De webstek van de Vlaamse regering stelt dat ‘een ruime meerderheid’ de conceptnota over stikstof goedkeurde, maar dat is dan buiten CD&V gerekend. En moet de Vlaamse regering niet bij consensus beslissen? Open VLD wil CD&V er op die manier ook niet laten afrijden, en zet de hakken in het zand. Zo lijkt de chaos in de regering compleet. ‘Onbestuurbaar’ lijkt het woord van de dag te zijn.
• Volg alles over de stikstofcrisis in onze blog
2Slachtoffers van terreuraanslagen aan het woord
belga
Op het proces van de terreuraanslagen van 22 maart kwamen vandaag de slachtoffers aan het woord. Onder hen Béatrice ‘Béa’ de Lavalette, een Amerikaanse die bij de aanslagen beide benen verloor. Heel wat slachtoffers willen niet getuigen. Omdat ze er de moed niet voor vinden, stelde de advocate van een slachtofferscollectief. Psychiaters spreken van een onuitwisbaar trauma bij de overlevenden. Artsen vergeleken de verwondingen met toestanden die je in oorlogszones als Afghanistan zag.
• Volg alles over het terreurproces in onze blog
3 Toby Alderweireld stopt bij de Rode Duivels
reuters
Na 127 interlands is het welletjes geweest, vindt Rode Duivel Toby Alderweireld (34). De verdediger kondigt aan dat hij niet langer voor de nationale ploeg zal spelen. Hij wil zich focussen op zijn gezin, en op zijn clubcarrière bij Antwerp. ‘Het is nu tijd om meer aandacht te besteden aan mijn fantastisch gezin en mij optimaal te focussen op mijn rol bij Royal Antwerp Football Club’, zei hij. ‘Een ontzettend moeilijke beslissing, maar voor mij wel de juiste op dit moment.’
DS Video - Toby Alderweireld bekijkt afscheidsvideo gemaakt door nationale ploeg op groot scherm. De Standaard
4Zorgen in de zorgsector
Verpleegster, kinderbegeleidster, huishoudhulp: veel van die knelpuntberoepen worden door vrouwen uitgeoefend. Maar vaak aan minder goede arbeidsvoorwaarden. Loonbriefjes onder de tweeduizend euro zijn er geen uitzondering, en de werkdruk ligt er hoog. Naar aanleiding van vrouwendag, aanstaande woensdag, laten we vier vrouwen in de zorg aan het woord.
• Getuigenissen | Vrouwen in de zorg(en)
5Franse supermarkt bevoorraadt Russische soldaten
getty
Rusland niet willen verlaten als bedrijf is één zaak. De Russische oorlogsmachine actief steunen een andere. Toch lijkt dat wat de Franse supermarktketen Auchan deed. De Franse krant Le Monde, onderzoekswebsite The Insider en onderzoekscollectief Bellingcat achterhaalden hoe de Russische tak van de supermarktketen actief proviand verzamelde om naar het front te sturen. Het zou zelfs informatie over zijn werknemers hebben overhandigd aan de Russische militaire diensten.
6Staatsbon is een succes
De Belg heeft weer zin in een staatsbon. De federale regering heeft namelijk 262 miljoen euro opgehaald door overheidsobligaties aan burgers te verkopen. Nu de rente weer stijgt, wordt de staatsbon immers opnieuw financieel interessanter. Op de staatsbon met looptijd van drie jaar betaalt de staat een jaarlijkse coupon van 2,6 procent. Op die van tien jaar 3,0 procent. De interesse is groot, en dat is geleden van de befaamde ‘Letermebons’ uit 2011.
7Twerken breekt overal door
getty/istock
U dacht dat twerken – een dansstijl waarbij je het achterwerk op en neer laat bewegen – vulgair was? Fout gedacht, want twerken breekt door tot de mainstream. Met Lizzo, die zopas in het Sportpaleis stond, als een van de voornaamste pleitbezorgers van de beweging. Ook bij ons duiken ‘twerkshops’ op, en gaat de dans het succes van paaldansen achterna. ‘Het is een sport, je verbrandt 500 kilocalorieën per uur’.
8Iran zet deur op kier voor vrijlating Olivier Vandecasteele
Iran zegt bereid te zijn het verdrag voor de overbrenging van (Belgische) gevangenen uit te voeren. Dat meldde althans het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Olivier Vandecasteele, de hulpverlener die in een Iraanse cel vastzit, zou daardoor kunnen vrijkomen. De mededeling volgt op de beslissing van het Belgische Grondwettelijk Hof, dat vorige week het beroep tegen de Irandeal heeft verworpen. Dat zou een gevangenenruil tussen België en Iran mogelijk maken. Maar zover zijn we nog niet, want de Iraanse verzetsbeweging NCRI kondigde al aan naar de rechter te stappen om de overbrenging van de Iraanse diplomaat Assadollah Assadi te voorkomen.