Foto: epa-efe
Quota Internationale Vrouwendag

Spanje wil naar 40 tot 50 procent vrouwen in politiek en economie

De Spaanse regering-Sánchez legt dinsdag, vlak voor Internationale Vrouwendag, een wetsontwerp voor waarin quota worden opgelegd voor vrouwen in het parlement en in de raad van bestuur van grote bedrijven.

De Spaanse regering wil aan de vooravond van 8 maart een wet aannemen waardoor vrouwen beter vertegenwoordigd zullen zijn in grote bedrijven, in de administratie en bij politieke mandaten. Dat kondigde Spaanse premier Pedro Sánchez zaterdag aan op een partijcongres in Madrid met als titel Feminismo, emancipación y libertad.

Sánchez wil van zijn PSOE de partij maken die echt werk maakt van feminisme en streeft daarom naar verplichte pariteit op kieslijsten en naar minstens 40 procent vrouwen in de raad van bestuur van grote ondernemingen.

‘Als vrouwen de helft van de maatschappij uitmaken, dan hebben ze ook recht op de helft van de politieke en economische macht’, aldus Sánchez.

Overgangstermijn

Het wetsontwerp zou dinsdag al worden besproken tijdens de ministerraad. Maar voor de uitvoering is wel in een overgangstermijn van enkele jaren voorzien.

In de Spaanse regering zitten al veel vrouwen, maar in het parlement maken ze minder dan de helft van de verkozenen uit. In mei vinden er lokale en regionale verkiezingen plaats in Spanje en eind dit jaar staan er parlementsverkiezingen op het programma.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden