Foto: belga

Vlaamse regering komt pas samen als er zicht is op snel stikstofakkoord

Het Vlaamse kernkabinet komt vandaag zo goed als zeker niet meer samen over de stikstofdeal. Dat is zaterdagavond te horen op het Martelaarsplein na een dag van bilaterale meetings. Als minister-president Jan Jambon zijn zelf opgelegde deadline wil halen, wordt zondag dus de dag van de laatste kans.

Elf van de dertien knelpunten in het dossier zijn intussen uitgeklaard, inclusief de rode lijst met bedrijven die verplicht moeten sluiten. Wat nog overblijft zijn de twee zwaarste dobbers: de ongelijke behandeling van landbouw en industrie en de zogenaamde saldering. Als er in de buurt van een natuurgebied drie landbouwbedrijven liggen en één daarvan stopt, moet de uitstootmarge van dat bedrijf naar de twee resterende kunnen overgaan, vindt CD&V.

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever moet het mogelijk zijn landbouw en industrie naar elkaar te laten toe bewegen op een manier waarin alle partijen zich kunnen vinden. ‘Het kan zeker naar elkaar toegroeien naarmate dat stikstofprobleem opgelost is’, zei hij zaterdag bij Radio 1.

Op een deadline wil De Wever zich niet vastpinnen, maar het debat nog langer rekken zou volgens hem ook niets meer bijbrengen. ‘Het gaat nooit meer beter worden en er zijn geen elementen die aan het dossier kunnen worden toegevoegd’, zei hij. ‘De moeilijkste knelpunten blijven over. We zijn nu in het hooggebergte van de ‘tour de stikstof’ en we moeten de finish bereiken. Als je dat volgende week meesleept, weet ik niet wat er beter zou zijn.’

CD&V wil niet inhoudelijk reageren op het interview met De Wever.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden