Foto: BELGA
Pensioenextra’s

Herman De Croo stort pensioenextra’s door naar Stichting tegen Kanker

Voormalig Kamervoorzitter Herman De Croo heeft beslist de extra vergoeding bij zijn pensioen te doneren aan Stichting tegen Kanker. Op zijn website schrijft hij dat hij betreurt dat hem ‘frauduleuze praktijken’ worden aangewreven.

‘Ik heb niets onwettigs gedaan en betreur dat mijn naam en reputatie bij frauduleuze praktijken worden vermeld’, schrijft De Croo op zijn website. De voormalige kamervoorzitter ontkent dat hij iets onwettigs gedaan zou hebben en schrijft dat hij niets te maken heeft met het fraudedossier waarbij verschillende ambtenaren-generaal van de Kamer van Volksvertegenwoordigers ten onrechte een extra pensioenvergoeding kregen.

De pensioenextra’s van Siegfried Bracke (N-VA) en Herman De Croo (Open VLD) ontstonden als een omzeiling van de wet-Wyninckx, die een pensioenplafond oplegt, waar ook de gewezen kamervoorzitters aan moeten voldoen. De regeling werd wat later ook gekopieerd voor de leidende ambtenaren in de Kamer.

‘Volgens de informatie waar ik op dit ogenblik over beschik, hebben deze ambtenaren-generaal genoten van een extra pensioen dat een flagrante inbreuk vormt op de wet-Wyninckx. Deze uitbetalingen zijn ondertussen stopgezet. Het komt de Schatkist toe om ze terug te vorderen. Met deze fraudezaak heb ik niets te maken’, schrijft De Croo op zijn website.

De voormalige Kamervoorzitter ontving de uittredingsvergoeding sinds 1 juli 2019, toen het ging om 4.566 euro bruto per maand. Op dit ogenblik zou hij nog 5.560 euro bruto per maand uittredingsvergoeding ontvangen. De Croo zegt dat hij de stopzetting van de vergoedingen aanvaardt en dat hij het ontvangen bedrag zal schenken aan Stichting tegen Kanker.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden