camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

vrijdag 3 maart 2023 om 17.00 uur

1Meer dan 2.700 tractoren leggen Brussel lam

  

De politie heeft meer dan 2.700 tractoren geteld voor de protestactie van de boeren in Brussel. De verschillende landbouworganisaties hadden al melding gemaakt van meer dan 3.000 tractoren die in verschillende colonnes de hoofdstad binnenreden. Met de tractoren­actie protesteren de Vlaamse landbouwers tegen het uitblijvende stikstofakkoord en het landbouwbeleid.

De kans dat er vandaag een stikstofakkoord komt, is klein. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) roept de topministers van de Vlaamse regering voorlopig niet samen om voort te onderhandelen.

   • Volg alles over de stikstofcrisis, en het boerenprotest, op onze site

2Banken kunnen klanten binnenkort niet langer ‘gijzelen’ met korting op krediet

Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). Kristof Vadino 

Als mensen een brandverzekering of schuldsaldoverzekering afsluiten bij dezelfde bank, kunnen ze vaak een korting krijgen op de lening. Zo’n korting bedraagt volgens de banksector meestal tussen 0,1 en 0,2 procent. Willen ze na een tijdje een andere, betere of goedkopere verzekering afsluiten, dan verliezen ze die korting op hun lening.

Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) heeft nu een wetsontwerp klaar om ‘die gijzeling door de bank’ tegen te gaan. Het komt vandaag op de regeringstafel, waar het volgens Dermagne zeker wordt goedgekeurd.

3Baby die schedelfractuur opliep na val bij onthaalmoeder, is overleden

  Kees van de Veen

De baby van zes maanden die bij de onthaalmoeder in Kessel-Lo verwondingen opliep, is donderdag overleden. Volgens de verklaringen van de 33-jarige onthaalmoeder viel het kindje uit haar armen op een verzorgingstafel. Die verklaringen blijken niet te stroken met de verwondingen die de baby opliep. Het parket van Leuven is intussen een onderzoek naar de onthaalmoeder gestart wegens opzettelijke slagen en verwondingen.

4Moeder van Conner Rousseau aangesteld als voorzitter van socialistische ziekenfondsen

Christel Geerts, de moeder van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau, is de nieuwe voorzitter van Solidaris, de socialistische mutualiteit. Dat schrijft De Morgen.

In alle luwte had ze daar sinds oktober al een functie opgenomen. Dat er amper gecommuniceerd werd over haar nieuwe functie, heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat Rousseau haar zoon is. Hoewel het formeel onmogelijk is dat Rousseau een hand heeft gehad in haar aanstelling, is het toch een opvallende zet.

5Indrukwekkende Thiam op weg naar derde Europese vijfkamptitel

  belga

Na drie proeven in de vijfkamp leidt Nafi Thiam de dans in Istanbul. In de 60 meter horden evenaarde ze haar persoonlijke record (8”23). In het hoogspringen sprong ze over 1,92 meter. Tijdens een vijfkamp sprong ze nooit hoger. En in het kogelstoten bleef de Naamse met 15,49 meter nipt onder haar persoonlijke record.

Zo heeft Thiam voorlopig 71 punten voorsprong op het wereldrecordschema van Natalia Dobrynska (5.013 punten). Om dat te verbeteren moet Thiam straks zowel in het verspringen als op de 800 meter haar persoonlijke record breken.

Noor Vidts ligt op koers voor brons.

   • Alles is nieuw voor Nafi Thiam: ‘Onze grootste focus: haar gezonder krijgen’

6Antwerpenaar al week vermist na ontvoering in drugsmilieu

Het Antwerpse parket is zoek naar getuigen die meer weten over de verdwijning van Antwerpenaar Mohamed Azzaoui. Die werd meer dan een week geleden gekidnapt aan het Total-tankstation in Waarloos.

Een dag later doken in het criminele milieu schokkende beelden op van Azzaoui. Op de beelden is te zien hoe hij ontkleed op een stoel zit, met handboeien aan. Vermoedelijk houdt de ontvoering verband met een grote lading cocaïne die werd gestolen.

713-jarige fietser levensgevaarlijk gewond in Gent

Aan de Keizerpoort in Gent is vrijdagochtend een dertienjarige jongen in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, na een aanrijding door een vrachtwagen. De fietser en de vrachtwagen reden in dezelfde richting, maar de chauffeur sloeg af naar rechts om de ring op te rijden.

Het is lang niet het eerste ongeval op het bewuste kruispunt. In 2018 belandde een andere tiener ook in het ziekenhuis door een botsing op exact hetzelfde punt, ook met een vrachtwagen. Het kruispunt staat op de zwarte lijst van Vlaanderen.

8Marc Tarabella en Eva Kaili blijven in voorlopige hechtenis

Ex-PS’er Marc Tarabella. afp

Het Belgische Europarlementslid Marc Tarabella, betrokken bij Qatargate, moet zeker nog een maand in de cel blijven. Eva Kaili, de voormalige Griekse vicevoorzitter van het Europees Parlement, blijft nog minstens twee maanden in voorlopige hechtenis. Zowel Tarabella als Kaili houden hun onschuld staande.

   • Qatargate: Tarabella aangehouden op verdenking van corruptie, witwassing en bendevorming

9PSG-speler Hakimi aangeklaagd voor verkrachting

Paris Saint-Germain-verdediger en Marokkaans international Achraf Hakimi is aangeklaagd voor verkrachting. Volgens het slachtoffer is het contact tussen haar en Hakimi zaterdag bij de voetballer thuis in Boulogne-Billancourt volkomen uit de hand gelopen. Ze zegt dat ze er uiteindelijk in is geslaagd het huis te ontvluchten.

Volgens de advocaten van Hakimi gaat het om een ‘poging tot afpersing’. Zij ontkennen de beschuldigingen ‘ten stelligste’.

10Jongerenmagazine ‘Joepie’ komt eenmalig terug

Het jongerenmagazine Joepie ligt volgende week dinsdag eenmalig opnieuw in de krantenwinkel. De opbrengst gaat naar een goed doel.

Eind 2015 werd een punt achter het magazine gezet, dat toen al verveld ws van weekblad naar maandblad. Op de cover van de editie van volgende week prijkt Pommelien Thijs, die een pleidooi houdt ‘om lief te zijn voor jezelf’.

Aangeraden

Niet te missen